Tchajwanský čipový gigant TSMC, který zásobuje firmy jako Apple, Nvidia, AMD či Qualcomm, čelí hackerskému útoku. Skupinou LockBit byl napaden necelých pět let poté, co průběh výroby značně narušil malware WannaCry, informoval portál SecurityWeek. Pachatelé momentálně vyžadují 70 milionů dolarů.

Částka, která v přepočtu přesahuje hranici 1,5 miliardy korun, má zajistit, že útočníci nezveřejní citlivá data, která se jim údajně podařila získat. Firmě dali původně sedm dní na odpověď, nicméně lhůta pro zaplacení se následně protáhla až do 6. srpna.

Webu SecurityWeek se povedlo od TSMC získat vyjádření. Mluvčí potvrdil, že si je společnost vědoma bezpečnostních problémů poté, co jeden z dodavatelů IT hardwaru utrpěl kybernetický incident, v jehož důsledku došlo k „ohrožení informací souvisejících s počátečním nastavením a konfigurací serveru“.

Postiženým dodavatelem je tchajwanská společnost Kinmax Technology, která má ve svém portfoliu také klienty typu Microsoft, Nvidia, Cisco nebo VMware. Ve svém pátečním vyjádření firma potvrdila únik obsahu, který se týkal zejména připravy instalace systému, která byla poskytována zákazníkům jako výchozí konfigurace.

„Ve společnosti TSMC prochází každá hardwarová součást před instalací do systému TSMC řadou rozsáhlých kontrol a úprav, včetně bezpečnostních konfigurací. Po přezkoumání tento incident neovlivnil obchodní operace společnosti TSMC ani neohrozil žádné informace o zákaznících společnosti TSMC,“ uvedla firma.

Situaci kolem útoku na TSMC sleduje i známá organizace vx-underground, která provozuje databázi zdrojových kódů pro malware. Na Twitteru přesdílela snímky, které zveřejnili samotní útočníci. Zachycovat mají ukradená data.