Čtyři čínské technologické společnosti, Baidu, Baichuan Intelligent Technology, SenseTime a Zhipu AI, nedávno uvedly na trh své AI chatboty. Tento krok přišel méně než dva týdny po zavedení nového čínského zákona o AI, který stanovuje, že společnosti musí získat předchozí schválení vlády.

Nové vládní směrnice obsahují 24 bodů, včetně požadavku na předložení bezpečnostního hodnocení a důkazů o splnění stanovených norem. Jedna ze směrnic také vyžaduje označení uměle generovaného obsahu.

Podle zpráv z místních čínských médií získalo vládní schválení pro své AI produkty 11 dalších společností, včetně ByteDance, vlastníka TikToku, a Tencent Holdings. To ukazuje na rostoucí dynamiku čínského trhu s AI.

Robin Li, CEO společnosti Baidu, srovnal svůj nový chatbot Ernie Bot s populárním chatbotem ChatGPT od OpenAI. Podle něj bude Ernie Bot sbírat cenné zpětné vazby od stovek milionů uživatelů internetu. Díky novým regulacím mohou společnosti nyní testovat své AI produkty na veřejnosti v širším rozsahu.