Podle nedávné zprávy The Financial Times, Čína přijala přísnější pravidla, která zakazují používání procesorů od amerických společností AMD a Intel v počítačích a serverech vlastněných vládou. Nově zavedená opatření rovněž vylučují operační systém Windows technologické společnosti Microsoft a zahraniční databázové produkty ve prospěch lokálních alternativ. Jedná se tak o další etapu v dlouhodobém technologickém střetu mezi Čínou a Spojenými státy americkými.

Čínské vládní orgány nyní musí přejít na bezpečné a spolehlivé domácí náhrady čipů AMD a Intel. Mezi schválené produkty patří 18 procesorů, včetně čipů od Huawei a Phytium, které jsou podporovány státem a zároveň jsou zakázány ve Spojených státech.

Pravidla byla zavedena již v prosinci minulého roku a teprve před nedávnem potichu implementována. Nově zavedená pravidla mohou mít významný dopad na společnosti Intel a AMD, jelikož Čína představuje 27 % z celkových prodejů Intelu ve výši 54 miliard dolarů a 15 % z příjmů AMD ve výši 23 miliard dolarů minulý rok. Zatím není jasné, jaký podíl těchto čipů se využívá ve vládním sektoru ve srovnání se soukromým sektorem.

USA, Japonsko a Nizozemsko, které dominují výrobě špičkových procesorů, se nedávno dohodly na zpřísnění kontrol vývozu litografických strojů od společností ASL, Nikon a Tokyo Electron. Nicméně, čínské společnosti včetně Baidu, Huawei, Xiaomi a Oppo již začaly navrhovat vlastní polovodiče.