Zatímco Microsoft a NSA varují před kybernetickými útoky na americké systémy, Čína tato tvrzení odmítá, a naopak obviňuje Spojené státy z vedení kybernetických operací zaměřených na získávání zpravodajských informací po celém světě.

Národní centrum pro reakci na počítačové viry v Číně označilo tato tvrzení za „politickou frašku“ a obvinilo Spojené státy z pokusu o šíření nepodložených informací.

Ve své zprávě čínské úřady citovaly více než 50 odborníků na kybernetickou bezpečnost, kteří podle nich souhlasí s tím, že neexistují dostatečné důkazy spojující hackerskou skupinu Volt Typhoon s čínskou vládou. Čína také obvinila Spojené státy z používání takzvaných "kybernetických válečných sil" k pronikání do sítí po celém světě a získávání zpravodajských informací.

První varování o činnosti skupiny Volt Typhoon přišlo v květnu 2023 od Microsoftu a Národní bezpečnostní agentury (NSA). Tyto instituce uvedly, že skupina nainstalovala sledovací malware do kritických systémů na ostrově Guam a v dalších částech USA.