V pátek došlo k masivnímu výpadku, který ovlivnil přibližně 8,5 milionu počítačů s operačním systémem Windows. Zdrojem potíží byla chybná aktualizace poskytovaná společností CrowdStrike, renomovaným dodavatelem kybernetické bezpečnosti.

Aktualizace, zaměřená na detekci nově objevených kybernetických hrozeb, nečekaně spustila modrou smrt, což vedlo k dočasnému přerušení činnosti kritických infrastruktur, včetně zdravotnických zařízení, leteckých společností a finančních institucí.

Nejvíce byla situace komplikovaná pro zařízení se systémem Windows 7.11 a vyšším, které používají senzor Falcon od CrowdStrike. Výpadek, který měl za následek pád systému, byl rychle identifikován a do pátečního odpoledne se podařilo situaci většinou stabilizovat.

Společnost Microsoft ve spolupráci s CrowdStrike pracuje na vývoji škálovatelného řešení, aby urychlila proces opravy a minimalizovala dopad na uživatele. CrowdStrike ve svém oficiálním blogovém příspěvku uvedla, že chybná aktualizace byla původně navržena jako obrana proti novým typům kyberútoků, avšak kvůli logické chybě došlo k nechtěnému kolapsu systémů.