Do jednoho až dvou let může dojít k významnému narušení, nebo rovnou „zničení“ části businessu Googlu. Tato poměrně odvážná slova pronesl na Twitteru autor Gmailu Paul Buchheit. Známý inženýr nenaráží na společnost jako takovou, ale spíše na její business kolem populárního vyhledávače. Většina jejích zisků totiž stále ještě pochází právě z vyhledávání. Co se má stát zdrojem těchto potíží?

Potenciálním nebezpečím je konkurenční společnost OpenAI a její služba ChatGPT. Buchheit dále zmínil, že pokud dotyčná konkurence zaznamená skutečný komerční úspěch, tak společnost velikosti Googlu není natolik „pružná“, aby stihla rychle a efektivně nasadit svá řešení v oblasti AI.

ChatGPT je v centru pozornosti od svého uvedení v listopadu 2022. Nutno přitom říct, že oprávněně. Jedná se o program, jinak řečeno také „chatbota“, který využívá AI k pochopení a následné odpovědi na vámi zadaný příkaz/otázku. Hlavním rozdílem oproti ostatním řešením je, že tento program byl vytvořen tak, aby s uživatelem komunikoval naprosto přirozeně.

Dle množství testů ať od profesionálů, nebo běžných uživatelů se mu to více než daří. Podstatnou informací je také to, že základní verze takto komplexního nástroje je kompletně zdarma. Placená verze bude uvedena již brzy a více o ní píšeme zde. Ani tento program ale není dokonalý. Samotní autoři přiznávají že ChatGPT občas dodá odpovědi, které znějí velmi dobře, ale ve výsledků nedávají smysl nebo jsou vysloveně nepravdivé. Nebo také to, že program nemá moc informací o dění po konci roku 2021.

Dokonce i Google samotný už vidí v technologii od OpenAI problém, ačkoliv to zatím ještě veřejně nepřiznává. Údajně mělo za zavřenými dveřmi dojít ke schůzce mezi CEO Sundarem Pichaiem a majiteli firmy Brinem a Pagem. Předmětem schůzky mělo být probrání dalších kroků včetně uvedení až 20 produktů využívajících AI, na kterých firma prý pracuje už mnoho let.

Pichai poté vyhlásil takzvaný „code red“, který pro zaměstnance znamená stav maximální pohotovosti a pracovního nasazení. Reálnou ukázku nějaké odpovědi bychom měli vidět na tradiční konferenci Google I/O, která proběhne v květnu 2023. Aktivity OpenAI tak kalifornský gigant rozhodně nepodceňuje. Otázka je, jestli na to už vážně není pozdě. Co si o tom myslíte vy?