První květnový čtvrtek je světovým dnem hesel a na jeho oslavu Google, Microsoft a Apple ohlásili společné úsilí o skoncování s nimi. Místo toho má být napříč internetem využíván standard „ověření FIDO pro více zařízení“ či zjednodušeně „passkey“.

Místo toho, abyste si pamatovali heslo, webové stránky pošlou žádost o ověření na váš telefon. Ten budete muset otevřít a přihlášení ověřit pinem, otiskem prstu nebo dokonce Face ID. Jestli vám to připomíná současná dvoufaktorová přihlašování, je to vlastně totéž. Jen to nebude sekundární, ale primární způsob ověření.

Většina podobných ověřovacích systémů funguje přes internet, nový standard ale bude vyžadovat Bluetooth. Tím ověří, že je váš mobil opravdu v blízkosti zařízení, na kterém se chcete přihlásit. Podobně funguje třeba ověření, že jste v blízkosti Zásilkovna boxu, než je vám otevřen.

Bluetooth vzbuzuje řadu bezpečnostních obav, FIDO ale ujišťuje, že není primárním způsobem verifikace. Slouží pouze pro ověření, že jste opravdu na místě, kde se chcete přihlásit. Samotná zabezpečená komunikace bude probíhat přes internet.

Právě Bluetooth by se ale mohlo stát problémem. Mobily i notebooky jím sice většinově disponují, majitelé starších počítačů by ale zatím na nový způsob ověřování nedosáhli. Kdy by se bezheslové přihlašování mohlo opravdu spustit, zatím nevíme.