Technologický gigant Apple to nemá v Brazílii jednoduché. Je to už poněkolikáté, co byl soudem potrestán za to, že součástí balení iPhonů není nabíječka. Nyní mu soudce udělil pokutu v podobě sto milionů brazilských reálů, což je v přepočtu 475 milionů korun.

Apple přestal dodávat nabíječky k iPhonům už v roce 2020, kdy spustil prodeje řady iPhonů 12. Uživatelé se kvůli tomu rozdělili na dva tábory. První skupinka tvrdí, že toto rozhodnutí bylo dobré, protože spousta zákazníků už nabíječku vlastní, takže vyrábění dalších a dalších kusů představuje pouze zátěž pro planetu. Druhý tábor si ale stojí za názorem, že je to nesmysl, zákazník si totiž koupil drahý produkt a musí si k němu koupit ještě nabíječku.

Brazilské zákony i soudce Caramuru Alfonso Francisco, který se případem zabýval, jsou ale druhého názoru. Dle slov soudce jde o nekalou praktiku, která uživatele nutí ke koupi dalšího produktu.

Apple bude muset zpětně poskytnout nabíječku každému zákazníkovi, který si zakoupil iPhone 12 nebo 13 v posledních dvou letech. Do budoucna má také za povinnost nabíječku přibalit ke každému telefonu. Rozhodnutí není konečné a dá se proti němu odvolat.

Brazílie není jediným útvarem, který Applu v poslední době zavařil. Od roku 2024 se totiž v zemích EU stane USB-C povinným konektorem pro mobily, tablety, sluchátka a další zařízení. Do 40 měsíců od nabytí platnosti se pak budou muset přizpůsobit i výrobci notebooků.