Bílý dům tento týden oznámil, že se zaměří na způsob, jakým zaměstnavatelé využívají umělou inteligenci (AI) ve svém podnikání. Jak uvádí agentura Reuters, již miliony uživatelů měly příležitost vyzkoušet AI aplikace a nástroje, které podle odborníků umí provádět širokou škálu úkolů – od lékařských diagnóz, přes psaní filmových scénářů a právních dokumentů, až po ladění softwaru. S růstem využití těchto technologií však rostou i obavy kolem možného porušování soukromí, zkreslování rozhodnutí o zaměstnání a podpory podvodů a dezinformačních kampaní.

Bílý dům plánuje uspořádat setkání, během kterého budou mít zaměstnanci možnost sdílet své zkušenosti s využitím automatizovaných technologií pro sledování, monitorování a hodnocení ze strany svých zaměstnavatelů. Toto setkání bude příležitostí pro dialog mezi odborníky na ekonomiku, AI výzkumníky a politickými tvůrci.

Současně se hodnocením těchto technologií plánuje administrativa představit nové strategie, mezi něž patří aktualizovaná strategie pro federální investice do výzkumu umělé inteligence, vyžádání veřejných názorů na rizika spojená s AI a nová zpráva ministerstva školství, která se zaměří na vliv AI na výuku, učení a výzkum.