Úspěch generativní služby ChatGPT popohnal celosvětově několik dalších společností k tomu, aby přišly s podobnými aplikacemi, jež sází na obrovské jazykové modely. Jednou z nich byl i čínský gigant Baidu, který vyvíjí tamní nejpoužívanější vyhledávač. Ten nedávno přišel se svým nástrojem zvaným Ernie Bot, jenž podle jeho vlastních slov nyní překonává svého konkurenta číslo jedna v několika ohledech.

Model Ernie 3.5 údajně dosahuje lepších výsledků než GPT-4, a to v řadě úloh v čínštině. Baidu se přitom podle serveru Business Today odvolává na domácí tisk China Science Daily, jenž provedl test s datovými sadami AGIEval a C-Eval, které se běžně využívají k hodnocení výkonu AI modelů.

Baidu se chlubí tím, že nový model Ernie nabízí lepší efektivitu trénování a odvozování, což v budoucnu zajistí vyšší rychlost a nákladovou efektivitu. Firma se navíc patrně inspirovala od amerického protějšku OpenAI a do služby po jejím vzoru zavede externí doplňky, díky nimž se bude moct paleta funkcí rozšířit o další schopnosti.

Ernie Bot byl představen v březnu letošního roku a od té doby probíhá intenzivní testování, kterého se mohou účastnit pouze zájemci s pozvánkou. Služba jako taková funguje pouze v čínštině, ale umí si poradit s matematickými úlohami nebo tvorbou audiovizuálního obsahu. Nutno však říct, že toto není žádný technologický průlom.