Minulý měsíc jsme psali o unikátním handheldu jménem AYANEO SLIDE. Jeho cílem je konkurovat zařízením typu ASUS ROG Ally nebo Steam Deck, ale na rozdíl od nich disponuje klávesnicí, která je schovaná pod vysouvacím displejem. Čínský výrobce AYANEO je nyní už skoro připraven na uvedení další kapesní konzole s klávesnicí, která se ale od nedávno představeného modelu zase trochu liší.

Zatímco SLIDE sází na koncept podobný dnes už pomalu historickým výsuvným telefonům, AYANEO FLIP spoléhá na takzvané clamshell provedení. Bude tedy podobný skládacím telefonům, jež v češtině označujeme jako véčka. Namísto toho, abyste se ke klávesnici dostali posunutím obrazovky nahoru, displej otočíte na pantu. Ve finále se tedy bude jednat o miniaturní notebook, jenž se ale bude v rukou nejspíš držet lépe než zařízení Win Max od firmy GPD.

Model FLIP už párkrát změnil design, ale je pravděpodobné, že současný vzhled mu už zůstane. Předešlá verze vypadala možná trochu moc retro, zatímco aktuální provedení napodobuje design již existujících produktů od AYANEO a působí moderněji. Největší transformací si prošel D-pad, který je do těla konzole vložen jako pouhé plusko a nemá tvar kruhu s vystouplým křížem.

AYANEO FLIP dostane čip AMD Ryzen 7840U, jenž disponuje osmi jádry, šestnácti vlákny a 12 výpočetními jednotkami GPU. Využívat také bude 7palcový displej se 120Hz obnovovací frekvencí, s nímž nabídne plynulejší obraz než Steam Deck.

Dle dostupných informací jej firma plánuje vydat do konce letošního roku, dorazit by tedy mohl v prosinci. Je velmi pravděpodobné, že půjde do prodeje opět prostřednictvím crowdfundingové kampaně.