Čínskou společnost AYANEO budou mnozí z vás určitě znát. Po vydání Steam Decku se chopila myšlenky vytvořit handheld pro hraní počítačových her a od té doby přišla na trh s nejrůznějšími variantami. Některé jsou určené pro skutečně náročné uživatele, zatímco u jiných se firma více zaměřila na to, aby byly cenově dostupné. Již brzy se do jejího katalogu dostane nové Windows zařízení, které je zase v něčem unikátní.

Pamatujete si na telefony s výsuvnou klávesnicí, které byly trendy ještě před dvanácti lety? Na podobném konceptu je založeno hlavní lákadlo nadcházejícího handheldu AYANEO SLIDE. Ten se na první pohled zdá být klasickou kapesní konzolí typu Steam Deck nebo ASUS ROG Ally, ale když vysunete displej směrem nahoru, odkryje se vám kompletní OWERTY klávesnice.

Co se pak týče samotného displeje, ten úhlopříčně měří pouze 6 palců. Steam Deck a ROG Ally mezitím využívají 7palcový panel, čerstvě odhalený Lenovo Legion Go pak dokonce 8,8palcový. V hlavě mi tedy naskakují obavy, že mnohým uživatelům nebude takto krátká úhlopříčka stačit.

Obrazovka spoléhá na technologii IPS a pyšní se 400nitovou svítivostí, rozlišením FullHD, 120% pokrytím gamutu sRGB. Podle informací z Discord serveru společnosti pracuje handheld se 60Hz obnovovací frekvencí.

Pod kapotou konzole se nachází čip AMD Ryzen 7 7840U, jenž disponuje osmi procesorovými jádry a taktuje až na 5,1 GHz. Využívá integrovaného grafického jádra AMD Radeon 780M s dvanácti výpočetními jednotkami a frekvencí 2,7 GHz. AYANEO zmiňuje také nový systém pro odvod tepla, který staví na dvojici měděných trubek a větráčkem s vysokým airflow.

AYANEO SLIDE bude k dispozici prostřednictvím crowdfundingové platformy Indiegogo. Informace o datu vydání a ceně prozatím k dispozici nemáme.