Na vývojářské konferenci WWDC 2024 společnost Apple oznámila významné vylepšení své vyhledávací funkce Spotlight pro iOS 18. Nově zavedené sémantické vyhledávání umožní uživatelům provádět dotazy v přirozeném jazyce, což zlepší schopnost nalézat relevantní obsah ve svých aplikacích. Dříve Spotlight vyžadoval přesné shody ve vyhledávacích termínech, nově však bude schopen rozpoznávat a reagovat na termíny podobného významu.

Funkce využívá Core Spotlight framework, který umožňuje vývojářům označovat a ukládat vyhledavatelný obsah v indexu na zařízení uživatele, nedostupném pro jiné aplikace. Sémantické schopnosti, založené na strojovém učení, znamenají, že modely jsou stahovány do zařízení a běží v procesu aplikace, což ve finále zvyšuje flexibilitu a bezpečnost při manipulaci s uživatelskými daty.

Vedle toho, jak uživatelé interagují s výsledky vyhledávání, mohou vývojáři zasílat signály zpět do Spotlight, aby postupně zlepšovali relevanci a přesnost výsledků. Například, při vyhledávání místní turistické stezky, sémantické vyhledávání dokáže identifikovat související klíčová slova a entity, jako jsou lokality, i když přesně neodpovídají názvu stezky.