Giganti na poli trhu softwaru dělají zřejmě jarní úklid. Tento měsíc jsme psali již o ukončení provozu YouTube Go a Stations od Spotify, nepříliš výrazné projekty, ale stále byli mezi námi ti, kteří tyto aplikace používali. Ve společnosti Apple se rozhodli ponechat iPod Touch a značku iPod věčnému spánku také. Přerušili totiž výrobu poslední iterace slavného hudebního přehrávače. Zde ale panuje nejistota, koho se to vlastně dotkne.

Apple v úterý 10. 5. potvrdil, že iPod Touch přestane vyrábět. Poslední kusy v prodejnách a ve skladech ale ponechá k prodeji, jen už nebude vyrábět další kousky. Přesto nás společnost uklidňuje, „duch iPodu mezi námi zůstane”.

V tiskové zprávě Apple připomíná, že hudební přehrávače již dávno integrovaly do dalších zařízení, které budou stále dostupné. Jsou jimi iPhone, iPad, Apple Watch a HomePod Mini.

iPod Touch sedmé generace byl s překvapením představen v roce 2019. V mobilním přehrávači tepá procesor A10 Fusion. To je stejný procesor, který byl poprvé představen u iPhonu 7, z našeho pohledu je to téměř 8 let. iPod Touch nabízí poměrně malý 4palcový displej, zadní 8MP fotoaparát, přední 1,2MP fotoaparát a sluchátkový 3,5 mm jack. Baterie má kapacitu pouhých 1 043 mAh.

Nejspíš tušíte, že hudební přehrávače dnes „už nejedou” jako dříve a kupuje si je pouze hrstka fanoušků a obdivovatelů. V tomto případě iPod Touch alespoň nabízí jakousi alternativu pro děti, které ještě nejsou dostatečně staré pro standardní mobilní telefon. Těžko říct, zda se to vyplatí, poněvadž Apple za tento kousek chce až 12 000 Kč za nejlepší konfiguraci.

Video od MKBHD o posledním iPodu Touch