S každou generací dostávají Apple Watch nové funkce a mezi nimi často najdeme i další senzory, které vám umožní lépe sledovat vaše zdraví. Kromě měření tepu umí Apple Watch už teď měřit množství kyslíku v krvi, monitorovat ovulační cyklus nebo rozpoznat fibrilaci síní. Teď by mohl přibýt senzor další. Měření glukózy v krvi by zvlášť pomohlo diabetikům, kteří teď většinou nemají jinou možnost, než si glukózu měřit ze vzorku krve.

Nová technologie chce ke změření hodnoty glukózy využít lasery, jejichž světlo pod kůži pronikne. Všechno by se tedy obešlo zcela bez jehel. Podle insiderů citovaných webem Bloomberg je funkce ve fázi prokázání konceptu, což znamená, že už je s dnešními technologiemi proveditelná.

Technická proveditelnost funkce ale nutně neznamená, že se k nám dostane hned, jakmile Apple nové Apple Watch představí. Společnost chce totiž většinou produkty doladit, než aby je ukvapeně posílala na trh nedokončené. A právě senzor glukózy v krvi může být nyní ještě relativně nepřesný.

Technologie je ve vývoji už nějakou dobu. V roce 2010 Apple koupil startup RareLight, který právě na měření hodnot glukózy lasery pracoval. Teprve teď se ale povedlo toto laserové měření zmenšit natolik, aby se vešlo do chytrých hodinek. Pokud se ale zadaří, diabetici dostanou možnost hlídat si úrovně glukózy bez jehel.

Nediabetiky by hodinky mohly na anomálie v hodnotě glukózy upozornit ještě dříve, než cukrovku dostanou, a změnou životního stylu by jí tak mnozí mohli předejít. Apple spekulace odmítnul komentovat.