Apple přesouvá část své výroby do Indie, a to by mohlo být velkým milníkem pro celý smartphonový trh. Společnost i kvůli pandemii zintenzivnila snahy o diverzifikaci výrobního řetězce. I když už některé starší modely v Indii vyráběla, současná novinka je svého typu premiérou.

Ekosystém Apple může být Androidem zastíněn, když se ale koukáme na firmy zvlášť, Apple je pořád jedním z největších výrobců chytrých telefonů. Jakmile tak tato společnost někam zavítá, vyrojí se na místě velká skupina firem třeba pro podporu nebo neoficiální opravu.

Čína byla vždy nejlepší volbou pro výrobu. Díky levnější pracovní síle i množství kvalifikovaných inženýrů byla tato země pro tento účel ideální. Apple ale nechce ve svém výrobním procesu spoléhat na jediného koně, stát či region. Přesun části výroby do Indie je tak spíše pojistkou proti možným problémům s Čínou.

Až začne výroba mobilů v Indii nabírat na obrátkách, i tady poroste množství kvalifikovaných lidí i firemních partnerů pro západní společnosti. Je tak pravděpodobné, že sem část výroby bude později směřovat i třeba Samsung nebo Google. Indie by tak ve výrobě mohla časem Čínu předčít kvalitou i kvantitou.

Diverzifikace je ostatně nám všem pouze ku prospěchu. Zamezit pomůže nedostatkům a výpadkům ve výrobě, které už všechny nebudou ovlivňovat stejné faktory.