Apple potvrdil, že se podřídí regulaci Evropské unie a bude na jejím území prodávat telefony s USB-C portem. Dává ale jasně najevo, že to dělá pouze proto, že nemá na výběr. Sdělil to pro Wall Street Journal viceprezident společnosti pro celosvětový marketing Greg Joswiak.

EU bude standardní konektor vyžadovat u elektroniky od podzimu roku 2024. Povinnost nabídnout USB-C konektivitu bude platit pro telefony, tablety i další drobnou elektroniku. Díky tomu, že půjdou všechna tato zařízení nabíjet jedním kabelem, si Evropská unie od nové legislativy slibuje snížení množství odpadu.

Přesně to ale Joswiak zpochybňuje. Podle něj bude naopak množství odpadu zvýšeno, protože budou uživatelé iPhonů vyhazovat své staré nabíječky. „Vlády si dělají, co chtějí. Je zřejmé, že se budeme muset podřídit. Nemáme na výběr, stejně jako různě po celém světě, než se podřídit místním zákonům,“ řekl Joswiak.

Dodal: „Myslíme si však, že z hlediska životního prostředí a pro naše zákazníky by bylo lepší, kdyby vláda neměla takový normativní přístup.“