Vloni technologický gigant Apple překvapil svět tím, že se odchýlil od své dlouholeté tradice v uvádění nových modelů iPad každý rok. Tento krok společnosti byl neobvyklý, neboť od roku 2010, kdy byl představen první „jablečný tablet“, Apple každoročně přicházel s alespoň jedním novým modelem. V minulých letech společnost dokonce uváděla až čtyři modely ročně.

Poslední aktualizace iPadů se odehrála v říjnu 2022, a jedinou novinkou v roce 2023 bylo uvedení levnější verze Apple Pencil s USB-C.

Nezvyklé přerušení ve vydávání nových modelů iPadů může signalizovat dobu úvah nad směřováním celé produktové řady a může být chytrým tahem od Apple. Společnost pravděpodobně zjistila, že potřeba pravidelných vylepšení již není tak naléhavá pro většinu zákazníků.

Dalším faktorem může být kritika, které společnost čelila v souvislosti se stále rozšiřující a komplikovanou nabídkou modelů iPadů a nejasnostmi ohledně budoucího vývoje operačního systému. Pokud se Apple soustředí na inovace a technologické vylepšení svých produktů, může tato strategie posílit jeho pozici na trhu.

Pro rok 2024 se očekává, že Apple přijde s významnými aktualizacemi pro celou řadu iPadů. Plánuje se aktualizace základního modelu iPad, iPadu mini, iPadu Air i iPadu Pro. Apple podle všeho uvede rekordních šest nových modelů iPad v jednom roce. Nejvýznamnějším modelem by mohl být iPad Pro, který by měl přinést řadu novinek, včetně OLED displeje, moderního čipu M3 a nového typu klávesnice, díky níž bude tablet ještě více připomínat notebook.