Apple dnes představil nové dotykové pero, které je oproti Apple Pencil druhé generace cenově dostupnější, a to docela znatelně. Přijde tak vhod zejména studentům jako ideální doplněk k jejich iPadu. Bohužel, se snížením ceny se pojí také absence některých oblíbených vychytávek.

Čerstvě odhalený Apple Pencil je vybaven portem USB-C, který je chytře schovaný pod posuvnou krytkou. Nabíjení a párování tedy neprobíhá bezdrátově jako u dražšího modelu. Co se designu týče, asi nás nemá co překvapit. Ve hře je opět matná bílá barva a konstrukce s plochými hranami, jež lze magneticky přichytit k boku iPadu.

Co se funkcí týče, výbava je slušná, ale zdaleka ne dokonalá. Levnější Apple Pencil sice nabízí přesnost do posledního pixelu, nízkou latenci a citlivost na náklon, ale nedokáže pracovat s tím, jak silně jej k obrazovce přitisknete, což Apple Pencil první i druhé generace dovedou. Rychlé přepínání mezi nástroji pomocí dvojitého doteku také není k dispozici. I tak si ale s poznámkovými aplikacemi nebo funkcí Rukopis ve svém iPadu užijete dostatek zábavy.

„Nový Apple Pencil představuje dosud nejdostupnější model, který rozproudí uživatelovu kreativitu a produktivitu. Zásluhou nabíjení a párování přes USB-C je nový Apple Pencil výbornou volbou pro uživatele iPadu (10. generace) a lze jej používat také se všemi modely iPadu s tímto portem, včetně iPadu Pro, iPadu Air a iPadu mini,“ píše Apple v tiskové zprávě.

CENA A DOSTUPNOST

Nový Apple Pencil bude k dostání začátkem listopadu a jeho oficiální cena pro český trh činí 2 290 Kč. Apple Pencil druhé generace se přitom aktuálně prodává s cenou kolem třech tisíc. Pokud se tedy spokojíte s funkcemi, které novinka nabízí, není nutné si připlácet. Řada profesionálů ale nejspíš více ocení dražší „2nd Generation“ model.