Vítejte u nového vydání technologického Stručně. Američany zpět na Měsíc možná nakonec nepřinese SpaceX a celokovový chladič pro karty RTX 30 od Nvidie. A další novinky.

EK PŘEDSTAVILO CELOKOVOVÝ VODNÍ CHLADIČ NA RTX 3080 A 3090

EK na trhu počítačového chlazení není v žádném případě nováčkem. Teď představilo „EK-Quantum Vector RE RTX 3080/3090“ vodní blok pro chlazení nejnovějších grafických karet Nvidie. Kompatibilní je s řadou modelů karet RTX 3080 a RTX 3090.

Chladič teplo odvádí přímo z GPU, VRAM i VRM; komponent, které jsou pro grafickou kartu nejkritičtější. Navíc by díky své architektuře měl zamezit nechlazeným „mrtvým bodům,“ které jsou často způsobeny špatně navrženým chladičem

Cenovka se bude pohybovat kolem 210 eur, tedy asi 5 500 Kč. Vyráběn je ale ve Slovinsku, a tak by se díky absenci větších celních poplatků cena od té přepočtené nemusela výrazně lišit.

Přečtěte si také: SpaceX údajně pracuje na tvorbě špionážních satelitů pro Pentagon

30% PROVIZE APPLU Z NÁKUPŮ V APLIKACÍ PODLE EU PORUŠUJE ZÁKON

Z předběžného závěru Evropské unie vyplývá, že Apple porušuje její pravidla vyžadováním 30% provize z nákupů uvnitř aplikací, které nemohou odkazovat na jiné možnosti transakce, ze kterých Apple provizi nemá. 

Problém se začal projednávat po stížnosti Spotify, které bylo nuceno kvůli provizi zdražit předplatné, a tak hůře konkurovat Apple Music; to totiž vlastní sám Apple, a tak zde 30% provize neplatí.

Právě „využívání“ těchto poplatků jako tlak na zdražení ostatních služeb, ke kterým má Apple alternativu, má regulace porušovat.

Apple se logicky bude bránit. Říká, že Spotify chce čerpat z výhod App Store, aniž by za to cokoli zaplatil.

ATARI VCS JE NOVÁ RETRO KONZOLE, KTERÁ V NIČEM NEEXCELUJE

Projekt Atari VCS, který začal jako úspěšná crowdfundingová kampaň byl dlouho odkládán; teď se ale konečně dostává do rukou těm, kteří přispěli na Kickstarteru, a brzy i všem ostatním zájemcům. Jak si tedy vede „moderní verze“ legendárních Atari zařízení?

Odpověď zní, že ne moc dobře. Ze zahraničních recenzí vyplývá, že nic z toho, co konzole umí, nedělá nijak zvlášť dobře. A to ani s ohledem na mírnou cenovku 399 dolarů (10 500 Kč), která zahrnuje i ovladač a retro joystick. Třeba Xbox Series S totiž o sto dolarů levněji nabízí mnohem lepší výkon ve hrách a staré původní hry z Atari si můžete zahrát skoro všude.

Kromě předinstalovaného Atari OS postaveného na Linuxu můžete trošku složitěji nainstalovat i čistý Linux, Chrome OS nebo Windows. Žádné zázraky ale nečekejte. Hades nerozjede a Skyrim si zahrajete ve Full HD na střední nastavení.

Atari VCS by tak mohl posloužit jako malý počítač se zajímavým designem, ale právě za design je tady cena možná až moc vysoká.

AMERIČANY NA MĚSÍC MOŽNÁ NEVRÁTÍ SPACEX

NASA byla nucena dočasně suspendovat kontrakt se SpaceX o využití její vyvíjené rakety Starship pro mise Artemis, které mají vrátit Američany na Měsíc; tentokrát už dlouhodobě.

Krok přichází dva týdny od získání této bezmála tří miliardové smlouvy společností Elona Muska po tom, co podali stížnost oba odmítnutí kandidáti; Blue Origin nejbohatšího Američana Bezose a firma Dynetics. Ti si stěžují na údajnou riskantnost investice; NASA si doteď totiž pokaždé pro obdobné projekty vybrala více kandidátů, aby risk neúspěchu misí eliminovala.

Starship sice při většině pokusů explodovala, SpaceX ale slaví úspěchy třeba se svou raketou Falcon 9 a modulem Crew Dragon pro posádku, která na vesmírnou stanici astronauty přivezla již podruhé.

Přečtěte si také: Apple uvolňuje v EU pravidla pro vývojáře a distribuci aplikací

HESLOVITĚ

  • Nový iPad Pro, iMac a Apple TV 4K míří do obchodů. Shrnutí Eventu, kde byly produkty představeny najdete tady.
  • Nvidie oficiálně potvrzuje omezování heshování u spekulovaných květnových/májových karet (nejspíš RTX 3080 Ti), prozradily to poznámky v nejnovějších driverech. Doufejme, že se tak nebude opakovat situace s kartami RTX 3060, kde těžbu Nvidie omylem odblokovala.
  • Příchod nových karet nenaznačují jen poznámky v driverech; RTX 3080 Ti byla nejspíš zachycena na fotce.
  • Microsoft opravuje některé problémy používání více obrazovek; rozložení aplikací se nebude měnit po přechodu do spánku.
  • Společnost Linksys spustila prodeje svých prvních routerů s certifikací WiFi 6E; umožní to větší rychlost, dosah a menší problémy s narušováním signálu.