Společnost Apple podala oficiální odvolání proti antimonopolní pokutě ve výši 1,8 miliardy eur, kterou na něj uvalila Evropská unie. Pokuta byla udělena v březnu po zjištění, že Apple omezoval konkurenční hudební streamovací služby na platformě App Store, což vyplývá ze stížnosti společnosti Spotify z roku 2019.

Apple tehdy slíbilo, že se proti rozhodnutí odvolá, a argumentovalo tím, že EU nedokázala odhalit žádné důvěryhodné důkazy o poškození spotřebitelů. Podle zprávy agentury Bloomberg Apple nyní podal žalobu s cílem zrušit toto rozhodnutí.

Kromě pokuty nařídila EU Applu, aby přestal blokovat konkurenční hudební streamovací platformy v informování uživatelů o možnosti registrace za nižší cenu mimo App Store. Spotify tvrdilo, že muselo zvýšit ceny předplatného, aby pokrylo náklady spojené s provozem v App Store.

Navzdory tomu Spotify neumožňuje přímo přes svou iOS aplikaci upgradovat na Premium, protože by to znamenalo platit provizi Applu. Apple naopak tvrdí, že Spotify neplatí nic, i když využívá jeho API, beta testovací nástroje a další služby.