Technologická společnost Apple každodenně investuje miliony dolarů do vývoje umělé inteligence, napsal zpravodajský portál The Information. Dle jeho zjištění má Apple specializovaný tým pro AI nazvaný ,,Foundational Models", který čítá 16 členů. Mezi nimi jsou i bývalí vývojáři z konkurenčního Googlu. Tento tým řídí John Giannandrea, jenž vede celou AI divizi Applu.

Apple také pracuje na řadě dalších AI iniciativ. Například tým zvaný „Visual Intelligence“ se zaměřuje na vytváření modelů pro generování obrázků. Existuje i tým specializující se na multimodální AI, schopnou generovat a rozpoznávat jak obrázky, tak video a text.

Tyto AI modely by mohly najít uplatnění v různých oblastech. Mohly by například pohánět chatbota pro zákaznickou podporu AppleCare nebo automatizovat úkoly ve spojení s asistentkou Siri. Té už by větší vylepšení rozhodně prospělo.

Podle informací od portálu The Information je nejvyspělejší jazykový model společnosti Apple, mezi zaměstnanci firmy známý jako Apple GPT či Ajax GPT, trénován na více než 200 miliardách parametrů a je údajně mnohem vyspělejší než GPT-3.5 od společnosti OpenAI. Zatím se tento model používá pouze interně a Apple ho drží pod zámkem. Více podrobností si o něm můžete přečíst v našem samostatném článku.