Apple v úterý ráno představil nové řady Maců a MacBooků, jejichž hlavním lákadlem jsou vylepšené procesory Apple Silicon generace M3. Ty jsou založeny na 3nm technologii TSMC označené jako N3B a přináší vysoký posun zejména v oblasti výkonu grafického jádra. Vyloženě špatně na tom není ani procesor, což dokazují první testy v softwaru Geekbench.

V databázi tohoto benchmarku bylo spatřeno několik výsledků čipu M3. Ještě předtím, než si rozebereme samotné skóre, se ale zaměřme na jeden důležitý detail, který Apple během prezentací obvykle nesděluje – frekvenci.

Zdá se totiž, že podobně jako u A17 Pro, který tiká pod kapotou iPhonů 15 Pro a Pro Max, není nárůst CPU výkonu způsoben bůhvíjak velkým zlepšením IPC, nýbrž především zvednutím frekvencí. Apple M3 běží na obdivuhodném taktu 4,05 GHz, zatímco jeho předchůdce, Apple M2, spoléhal pouze na 3,5GHz frekvenci. Jak jsou na tom s frekvencí efektivní jádra, ale není jasné.

Tak jako tak má ale na zvýšení taktů zřejmě největší podíl onen nový 3nm proces, díky němuž bylo nejspíš možné posunout frekvence nahoru, aniž by si tento krok vzal daň v podobě vysoké spotřeby.

A nyní už k samotným výsledkům. Procesoru Apple M3 se v testu povedlo získat 3 030 bodů v oblasti single-core výkonu a 11 694 bodů za multi-core výkon. Bavíme se tedy zhruba o 16% zlepšení oproti čipu M2 Pro v ST, zatímco MT výkon je povětšinou srovnatelný (či jen minimálně horší).

Čipset Apple M3 bude pohánět nový 14palcový MacBook, o kterém jsem vás samostatně informovali zde.