Světoznámý výrobce počítačových periferií GIGABYTE představil pod svou značkou AORUS, zaměřenou na náročnější hráče, nový ultra-wide monitor s panelem o úhlopříčce 49 palců. Označen jako C049DQ, nabízí obrazovou technologii QD-OLED, kterou výrobci rádi používají pro dražší displeje. Pyšní se totiž vyšším jasem než běžné OLED monitory a současně nabízí věrohodnou černou a skvělý kontrast.

Novinka se pyšní rozlišením Dual-QuadHD (5120x1440 pixelů) a pracuje s poměrem stran 32:9. Důležité je zmínit také 144Hz obnovovací frekvenci. Když vezmeme v potaz tyto údaje, je patrné, že monitor cílí spíš na tvůrce obsahu a milovníky videoherních titulů, jež kladou důraz na vysokou kvalitu vizuálů. Hardcore příznivci e-sportů by spíš měli hledat jinde.

Samozřejmostí je také podpora technologie AMD FreeSync Premium a nízká odezva, jež činí 0,03 ms. Jako jasnost panelu je udávána hodnota 250cd/m². Když se pak zaměříme na možnosti konektivity, AORUS C049DQ je vybaven dvojicí HDMI 2.1 vstupů, jedním DisplayPortem 1.4, třemi USB 3.0 porty (dva downstreamové, jeden upstreamový) a jedním USB-C s podporou 18W Power Delivery. Nechybí ani reproduktory (dva s výkonem 5 W) nebo jack pro sluchátka.

Po přečtení titulku vám možná v hlavě naskočila otázka, jakým způsobem může monitor využívat umělou inteligenci. Podle společnosti GIGABYTE využívá nový C049DQ přítomnost AI k tomu, aby minimalizoval riziko vypálení pixelů.

Pro AORUS CO49DQ existuje na webu výrobce i česká příručka, což nasvědčuje tomu, že by monitor mohl vyjít také na zdejším trhu. Podrobnosti o ceně či dostupnosti zatím prozrazeny nebyly.