Vítejte u pondělního technologického Stručně. Vrak čínské rakety dopadl nekontrolovatelně na Zem, byl spatřen zatím nejvýkonnější mobilní procesor od Intelu a mnoho dalšího.

Přečtěte si také: Ani po pěti letech není Epic Games Store ziskový

- Soud mezi Apple a Epic Games přináší i nadále řadu zajímavých nových informací; Apple podle dat odmítne 35 % aplikací mířících na App Store. Průměrně pak dostává 100 000 takových žádostí týdně.

- Google asistent vám zazpívá písničku o vakcíně proti koronaviru, pokud chcete. Nejedná se sice o žádný hudební „masterpiece,“ určitě je to ale zábavná funkce.

- 96 % uživatelů, kteří si díky testům mohli vyzkoušet iOS 14,5, se odhlásilo od sběru dat třetími stranami. Tuto funkci implementoval Apple za účelem ochrany osobních dat, znamená to ale velkou ránu pro reklamní průmysl.

- Na event Google I/O se můžeme těšit už příští úterý a stále se můžete zdarma zaregistrovat. Nově máme už také rozvrh virtuální akce.

- Microsoft možná vůbec Windows 10X nespustí, vyplývá to z úniků ze společnosti. Odlehčená verze desktopového systému Windows 10 pro slabší zařízení měla konkurovat stále se vylepšujícímu se Chrome OS.

Přečtěte si také: Nehodím se pro to, kam Epic Games směřuje. Z firmy odchází pan Steam Spy

- Zatím nejvýkonnější mobilní procesor Intelu byl spatřen. Core i9-11950H se objevil na Geekbenci v HP ZBook Studio G8 laptop se základní frekvencí 2.6GHz.

- Google pro uživatele, kteří nepoužívají dvoufázovou autentizaci, svůj Google Authenticator zkrátka spustí. Dvoufaktorové ověřování může udělat vaše účty výrazně bezpečnějšími.

- Twitter v USA spouští „zavařovačku na dýška,“ do které mohou uživatelé tvůrcům přispívat, aniž by opouštěli platformu. Vyrojily se ale spekulace ohledně možných zranitelností, které by mohly odkrýt PayPal účty.

- Helikoptéra Ingenuity se znovu prolétla nad povrchem Marsu; tentokrát rover zaznamenával kromě videa i zvuk letu. Tyto testy by měly pokračovat ještě zhruba do konce měsíce.

- Apple se snažil přesvědčit Netflix, aby zachoval nákupy v aplikaci, ze kterých má Apple 30% provizi. Podle materiálů, které se objevily v rámci soudu mezi Apple a Epic Games, vytvořila společnost pro Netflix prezentaci, ze které mělo vyplývat, že se jim tento způsob přijímání transakcí vyplatí. Přesto s nimi Netflix přestal.

- Fortnite se nejspíš na iOS vrátí v říjnu/októbri, ale ne přes App Store. Hra bude totiž dostupná na streamovací službě GeForce Now.

- Oficiální podpora Android aplikací na Oculus Quest 2 se nejspíš blíží; budete tak moci projet třeba sociální sítě, aniž byste museli opustit svět VR.

- Ceny domén s rostoucí poptávkou stoupají; 109 těch největších zdražilo průměrně o 5 %.

- Nekontrolovatelná část čínské rakety, která na oběžnou dráhu vynášela náklad, dopadla jen kousek západně od Malediv. Ohledně dopadu se vyrojila řada memů; nebylo totiž jasné, kde zhruba dvoutunová raketa dopadne.