Postupně vyplouvají další a další novinky, které nabídne operační systém Android 14, jenž se momentálně nachází v testovací fázi. Google si patrně převzal jednu z užitečných funkcí, které jeho cupertinský konkurent již dlouhou dobu nabízí v iPhonech. Jde o podrobnosti týkající se zdraví baterie.

Pro řadu uživatelů může být dobré vědět, jak na tom jejich baterie dlouhodobě je. O vychytávce informoval přes sociální síť Twitter novinář Mishaal Rahman, který už má na kontě několik zveřejněných příspěvků týkajících se nových funkcí v chystaných verzích operačního systému Android.

Rahman píše, že do Androidu 14 byly přidány nové API, jež sledují počet nabíjecích cyklů, odhadovanou kapacitu a další faktory, které souvisejí s životností baterie (například datum výroby nebo prvního použití). Na jejich bázi byla vývojářem vystupujícím pod jménem Narektor vytvořena aplikace Batt, kterou si můžete prohlédnout níže nebo nainstalovat přes Github, pakliže už na vašem smartphonu běží Android 14 Beta.

Některé informace zobrazené v aplikaci zatím nemusí být přesné, jak varuje sám Rahman, nicméně se očekává, že jakmile Google funkci implementuje do nastavení – snad ji implementuje do nastavení – zobrazované hodnoty budou přesné.