V polovině února jsme vás informovali o tom, že AMD konečně vydalo nové ovladače pro starší grafické karty Radeon RX 6000, které do té doby více než dva měsíce neobdržely žádný update. Nově vydanou verzi Adrenalin 23.2.1 ale hned zpočátku provázely komplikace – některým uživatelům rozbily systém. AMD chybu přiznalo a nyní pracuje na opravě.

Celý příběh je vlastně docela komplexní. Vadná totiž nebyla jen tato verze, nýbrž i novější Adrenalin 23.2.2, která přinesla podporu hrám Atomic Heart a Company of Heroes 3. Právě tu si nainstaloval do počítače i výkonný redaktor serveru PCWorld Brad Chacos, jenž dostal na testování model Radeon RX 7900 XT vyrobený jedním z partnerů AMD (nešlo tedy o referenční kartu). Právě kvůli zmíněným problémům s rozbíjením systému toho ale brzy litoval.

Ve svém článku Chacos popisuje celý proces. V počítači měl nejprve konkurenční GPU Nvidia GeForce RTX 4070 Ti, s nímž aktualizoval Windows 10 na novou verzi, následně počítač vypnul a grafiku vyměnil za Radeon RX 7900 XT. Počítač následně zapnul, odstranil software od Nvidie (jak přes systémovou službu „Přidat nebo odebrat programy“, tak i skrze software Display Driver Uninstaller) a nainstaloval nejnovější ovladače z webu AMD. Až dosud všechno fungovalo bez sebemenších komplikací.

Při instalaci ovladačů Chacos zaškrtl tlačítko Factory reset, aby se provedla čistá instalace ovladačů namísto pouhého upgradu ze současné verze. Právě to ale nejspíš bylo, v kombinaci s tiše běžícím updatem Windows, hlavním kamenem úrazu. Instalátor Chacose vyzval k restartování počítače, jenomže ten už poté správně nenaběhl. Po načtení BIOSu se totiž vždy skončil v modré smrti, pak se restartoval a zase se objevila modrá smrt. Tento proces se podle Chacose mohl opakovat donekonečna a systém mu přitom ani nedal prostor dostat se se do speciálního menu pro obnovení.

Chacos měl po ruce ještě jednu grafickou kartu Radeon RX 7900 XT, ale tentokrát šlo o referenční model. Nahradil jej tedy za ten, co měl aktuálně v počítači, a navzdory tomu, že situace vypadala daleko lépe – Windows se pokusil o „samoopravu“ – se vše akorát zkomplikovalo. Systém se totiž po chvíli stal zcela neresponzivním a obrazovka zčernala. Nepomohlo ani grafickou kartu vyměnit za modely od konkurence.

JAK SE PROBLÉM NAKONEC VYŘEŠIL?

Pokud si říkáte, že kdyby Chacos pouze udělal čistou instalaci systému a problém by se vyřešil, měli byste pochopitelně pravdu. Tento postup by ale nikomu nic nepřinesl. Chacos se proto spojil s pracovníky společnosti AMD a pomáhal jim problém reprodukovat a následně vyřešit.

Bylo mu doporučeno, aby při spuštění počítače zkoušel mačkat tlačítko napájení, čímž by se systém uvedl do menu pro obnovení. Po čtrnácti neúspěšných pokusech se to konečně povedlo, pravděpodobně měl Chacos konečně štěstí na správné načasování. Od této chvíle už bylo řešení prakticky neuvěřitelně jednoduché – stačilo nahrát zálohu z poloviny února a po dvou dnech byl počítač opět v provozu.

Pokud byste se s problémem sami setkali a podařilo se vám dostat do nabídky pro obnovení systému, klíčové je, abyste zvolili možnost „Obnovení systému“ namísto „Oprava spouštění systému“.

JAK KTERÝMKOLIV KOMPLIKACÍM PŘEDEJÍT?

Pokud si říkáte něco ve smyslu: „Dobře, je pěkné, že vím, jak problém opravit, ale co když se něco i tak nepovede a přijdu o všechna svá data? To si mám kvůli ovladačům zálohovat obsah celého disku, anebo už nikdy nemám software grafické karty aktualizovat?“, tak se nebojte. Už se totiž evidentně přišlo i na způsob, jak veškerým komplikacím předejít.

AMD se podařilo problém reprodukovat, ale zabrat to mělo spoustu práce, protože se jednalo o docela vzácnou chybu (už to je důvod, proč se zřejmě nemusíte bát). Společnost nicméně všem uživatelům doporučuje, aby se při instalaci nové verze ujistili, že jsou stáhnuty všechny systémové aktualizace a žádné další neběží na pozadí. Stejně tak radí, aby nezaškrtávali možnost Factory Reset v samotném instalátoru.

„Snažíme se problémy vyřešit co nejrychleji,“ uvedl pro PCWorld mluvčí AMD.