Společnost AMD opouští jeden z nejvýznamnějších představitelů. Scott Herkelman, šéf divize zabývající se vývojem grafických karet Radeon, odchází z firmy po sedmi letech působení. Během nich stál při zrodu tří generací grafických karet, které se neustále stávaly populárnějšími a představovaly čím dál zajímavějšího soupeře pro Nvidii.

Herkelman dříve pracoval právě u zeleného týmu a po příchodu do konkurenčního AMD získal pozici viceprezidenta a generálního ředitele obchodní jednotky grafických karet. Pod jeho vedením společnost roku 2019 představila první generaci architektury RDNA, kterou využívaly modely Radeon RX 5000.

„Bude mi chybět každý z vás, společný boj bok po boku v zákopech, nadšení, které jsme sdíleli při uvádění nových produktů na trh, a radost z toho, že jsem v aréně tohoto úžasného a živého odvětví,“ uvedl Herkelman v příspěvku na sociální platformě X. AMD opustí ke konci letošního roku.

Poslední velkou akcí, kde jsme mohli vidět Scotta Herkelmana jako přednášejícího, byl pravděpodobně letošní Gamescom, během něhož se po měsících čekání představily grafické karty Radeon RX 7800 a Radeon RX 7700, jež staví na architektuře RDNA 3. Krátce nato se ale objevil i v rozhovorech. Potvrdil například kompletnost série Radeon RX 7000 a zodpověděl otázky týkající se budoucnosti v oblasti ray-tracingu či energetické efektivity.

K ochodu Herkelmana se na Twitteru již stihli vyjádřit fanoušci, novináři nebo kolegové, kteří jej chválí za práci, kterou pro AMD vykonal, a přejí mu do budoucna hodně štěstí.

„Tvé nadšení a oddanost značce, firmě, lidem a hráčům nebudou nikdy zapomenuty. Ty jsi udělal všechno pro to, aby se to změnilo. Děkujeme ti za vše, co jsi udělal. Budeš nám chybět,“ napsal na X Herkelmanův kolega Frank Azor, který v AMD šéfuje divizi herních řešení.

Herkelmanovo místo převezme Jack Huynh, současný senior viceprezident a šéf Computing and Graphics.