AMD nedávno představilo grafické karty Radeon RX 7800 XT a RX 7700 XT, čímž definitivně uzavřelo kapitolu RDNA 3. V reakci na jejich uvedení si portál Club386 pozval k rozhovoru Scotta Herkelmana, šéfa divize Radeon, který nová řešení v oblasti GPU představuje na konferencích. Zodpovězeny byly otázky týkající se ray-tracingu, energetické účinnosti nebo referenčních provedení.

Jak je známo, souboj o maximální efektivitu grafických karet nové generace jednoznačně vyhrála Nvidia, byť se ještě před vydáním modelu RTX 4090 zdálo, že nemá šanci. Tehdejší spekulace o údajné 600W spotřebě totiž některým nedávaly spát. Nicméně, po vydání jednotlivých karet se ukázalo, že jsou kousky od Nvidie navrženy s nižším TDP a současně hltají méně při hraní i nečinnosti.

Herkelman uvedl, že se firma snaží dosáhnout co nejlepšího výkonu na watt. Doplnil, že na tom velmi záleží u notebooků, a rovněž prohlásil, že to hraje klíčovou roli také u desktopů. Nicméně, v jejich případě na tom dle Herkelmana tolik nezáleží samotným uživatelům.

„Napájení je rozhodně hlavní iniciativou. Uvidíte, že se v ní budeme postupem času stále zlepšovat. Musíme to dohnat. Stále existují chyby, které musíme opravit. Spotřeba v nečinnosti je jednou z nich. Věříme, že pro ni existuje oprava ovladače,“ prohlásil.

Tématem souvisejícím s napájením je také využití kontroverzního adaptéru 12VHPWR, který si adaptovaly novogenerační modely od Nvidie, ale AMD se k jeho nasazení dosud neodhodlalo. Herkelman uvedl, že bylo původně v plánu toto řešení použít právě u nové dvojice Radeonů, ale později se od něj odstoupilo.

„Za problémy, které máte, byste neměli obviňovat koncové uživatele. Měli byste problémy zachytit a zodpovídat za ně, jako jsme to udělali v případě parní komory,“ dodal na to konto, čímž pravděpodobně narážel na postoj konkurenční Nvidie. Ta na situaci s tavícími se 12VHPWR kabely reagovala slovy, že si za problémy mohou sami spotřebitelé, a to špatným zapojením.

Nvidia zároveň pořád vede, co se týče výkonu s ray-tracingem. AMD si je toho nepochybně vědomo a Herkelman během rozhovoru prohlásil, že firma musí u příští generace nedostatky zlepšit.

„Jen se musíme zlepšit v budoucích generacích a ujistit se, že máme správnou architekturu pro efektivní ray tracing. Dále musíme pokračovat ve spolupráci s ISV partnery [ISV = nezávislý prodejce softwaru, pozn. red.], aby hráči měli co nejlepší zážitek,“ uvedl.

Mnohým z vás také pravděpodobně neuniklo, že AMD vydalo v referenčním provedení Made by AMD pouze model Radeon RX 7800 XT, nikoliv levnější 7700 XT. Herkelman prozradil, že hlavním centrem soustředění byla právě ona dražší karta. Navíc se červený tým údajně snaží dávat co největší prostor svým výrobním partnerům.

„Radeon RX 7700 XT je cenově citlivější grafický procesor. My jsme se rozhodli vést s RX 7800 XT, a proto má možnost MBA. Pokud by byla poptávka po RX 7700 XT MBA, zvážili bychom ji; podle toho, co víme, není dostatečná,“ dodal.