V pátek odpoledne měla společnost AMD během veletrhu Gamescom prezentaci, kde oznámila dvojici nových desktopových modelů grafických karet využívajících architekturu RDNA 3. Krátce po show Scott Herkelman, šéf týmu zabývajícího se řešeními Radeon, prozradil, že je rodinka Radeon RX 7000 kompletní.

AMD mělo dosud velkou díru ve střední třídě. Ještě vloni totiž vypustilo na trh modely Radeon RX 7900 XT/XTX, které byly zaměřené na náročné hráče nebo tvůrce obsahu, a v letošním květnu debutoval model Radeon RX 7600, jenž je naopak vhodný do levnějších sestav. Mimo hlavní portfolio pak byla vydána i karta Radeon RX 7900 GRE, která je u nás součástí již hotových PC sestav. Nicméně, čerstvě představené kousky Radeon RX 7800 XT a Radeon RX 7700 XT onu mezeru krásně zaplnily a současně uzavřely kapitolu RDNA 3.

„Portfolio RDNA3 je nyní kompletní. Ze všech produktů, které jsme plánovali uvést na trh, je to několik posledních produktů, které uvedeme na trh. Možná budeme mít nějaké jiné verze, ale nepůjde o nové ASIC. [...] Byla to cesta, je to asi rok, co jsme uvedli na trh úplně první RDNA3, a nyní po roce tuto řadu dokončujeme. Měli bychom být hotovi, jsme hotovi a jsme nadšeni. A nyní si myslím, že máme pokryté široké spektrum lidí, kteří chtějí RDNA3 nahoru a dolů cenou,“

Toto prohlásil Herkelman v diskuzi, která se konala po show. Odpovídal na otázku „Uvedli jste na trh modely 7700 XT a 7800 XT. Bude tím portfolio RDNA3 kompletní, nebo jsou na obzoru další?“.

Nicméně, tvrzení Herkelmana zanechává několik otázek, a to zejména co se týče mobilních Radeonů. Řada 7000M se totiž skládá pouze ze čtyř SKU, která využívají čip Navi 33. Nedávno jsme ale například mohli zaslechnout spekulace o notebookovém ekvivalentu pro RX 7900 GRE, který by dostal čip Navi 31 a 256bitovou sběrnici. A navíc se očekávalo, že červený tým nabídne i jiné mobilní GPU, kupříkladu s čipem Navi 32. Je tedy otázka, zda se nic takového už nekoná, anebo si to Herkelman při rozhovoru neuvědomil.

Jsme zkrátka zvědaví, zda AMD ještě nevydá nějaké „padesátkové“ modely nebo podobné grafické karty. Na potvrzení těchto detailů si ale bezpochyby ještě nějakou dobu počkáme.