Technologický gigant Amazon plánuje investovat 100 milionů amerických dolarů do dalšího vývoje umělé inteligence v rámci své cloudové infrastruktury AWS. Tímto krokem si klade za cíl udržet konkurenceschopnost ve svém odvětví a dohnat Microsoft a Google v oblasti generativní umělé inteligence, jak informuje zpravodajský portál Bloomberg.

Amazon hodlá využít tuto investici ke zlepšení svých cloudových služeb a více se zaměřit na rozvoj umělé inteligence. Prvními testery nových technologií se stanou společnosti Highspot, Twilio, Ryanair a Lonely Planet. V důsledku toho by společnost ráda posílila svou pozici na trhu.

Podle nedávného průzkumu Synergy Research Group společnost Microsoft vlastní 23% podíl na celosvětovém trhu cloudových služeb, zatímco Google disponuje 10% podílem. Amazon se momentálně pyšní podílem 32 %. Celkově tito technologičtí giganti ovládají 65 % trhu. Na graf trhu s cloudovými službami se můžete podívat níže.

Investicí do umělé inteligence v rámci cloudových služeb se Amazon snaží umožnit svým zákazníkům vytvářet vlastní modely podobné oblíbenému AI textovému nástroji ChatGPT a získat tak konkurenční výhodu.

Amazon to s umělou inteligencí opravdu myslí vážně. Před nedávnem jsem vás například informovali o tom, jak společnost maže falešné recenze a hodnocení pomocí vlastní umělé inteligence.