Komunikační aplikace Zprávy Google se v květnu dočkala funkce Magic Compose, která s pomocí umělé inteligence dokáže generovat odpovědi na textovky. Zatímco tehdy byla spuštěná pouze pro uživatele ze Spojených států amerických, nyní ji Google patrně rozšířil do dalších zemí.

Jak upozornily servery 9to5Google a Android Police, užitečná vychytávka už začala fungovat například lidem ze Spojeného království, Francie či Německa. Stále se nacházeje v experimentální fázi, uživatelé se k ní mohou dostat pomocí ikonky tužky nebo bubliny s jiskrou.

Funkce Magic Compose zatím neběží na vašem zařízení a spoléhá se na servery Googlu. Jakmile ji spustíte, odešle se do cloudu 20 vašich předešlých zpráv (zahrnuta jsou také emoji, reakce nebo URL odkazy), aby se mohla umělá inteligence lépe ponořit do kontextu a navrhnout relevantní odpovědi.

Jakmile se reakce vygeneruje, vaše zprávy budou ze serveru odstraněny a nezůstanou tam tedy napořád. Sám Google navíc upozorňuje, že uživatelská data nejsou využívána k dalšímu trénování velkých jazykových modelů (LLM).

V současné době nicméně Google testuje alternativu v aplikacích Gboard a WhatsApp, která bude využívat přímo hardwarových schopností zařízení. Zkouška probíhá na Pixelu 8 Pro, jenž spoléhá na čipset Tensor G3, vybavený novým NPU.