Zoomtopia je každoroční konferencí společnosti Zoom, kde prezentuje nové funkce, produkty a vize pro budoucnost. Oznámení kancelářského prostředí Zoom Docs na letošním ročníku je klíčovým krokem ve snaze firmy rozšířit své služby za rámec čistě video konferenční platformy.

Zoom Docs představuje budoucnost týmové spolupráce, základem níž je umělá inteligence. Tento flexibilní a modulární pracovní prostor je navržen tak, aby se dokonale integroval jak se Zoomem, tak s aplikacemi třetích stran. Umožňuje týmům i jednotlivcům s lehkostí vytvářet, spolupracovat, spravovat projekty a udržet si v nich přehled.

Integrace AI do produktivních nástrojů se stává běžnou normou a je jasné, že Zoom chce být v této oblasti konkurenceschopný. Funkce Zoom AI Companion, která dokáže shrnout program schůzky nebo informace z dokumentu či generovat tabulky v dokumentech, značně zvyšuje uživatelskou efektivitu a zlepšuje zkušenosti s týmovou spoluprací.

Zaměření Zoomu na týmovou spolupráci je chytrým taktickým krokem, protože mnoho firem nyní hledá nástroje, které se přizpůsobují dynamičnosti a flexibilitě vzdáleného pracovního prostředí. Tím, že se Zoom rozhodl přímo nekonkurovat klasickým kancelářským sadám, jako jsou Microsoft Office nebo Google Workspace, a namísto toho nabídnout nástroje zaměřené specificky na týmovou spolupráci, se může vyhnout přímé konkurenci s těmito giganty a zároveň najít svou unikátní pozici na trhu.

Novinka od Zoomu je navíc levnější než Microsoft 365 Copilot. Zatímco ten vyjde na 180 dolarů ročně (4 200 Kč v přepočtu), Zoom si účtuje pouze 150 dolarů, tedy asi 3 500 Kč v přepočtu.

Možnost generování dokumentů pomocí umělé inteligence je významným krokem v zefektivnění týmové práce a může být velkým lákadlem pro firmy, které hledají způsoby, jak maximalizovat svou produktivitu při minimalizaci nákladů.

Celkově se zdá, že Zoom je na správné cestě k tomu, aby se stal klíčovým hráčem v oblasti produktivních nástrojů pro vzdálenou spolupráci. Pokud bude moci dodržet své sliby a pokračovat ve vývoji inovativních funkcí, může si získat významnou část trhu.

Společnost Zoom uvádí, že integrace AI na platformu bude dostupná již v roce 2024.