Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

List The Washington Post přinesl zprávu o ambicích zaměstnanců americké sítě obchodů Apple Store, kteří se chystají založit odbory. Zaměstnanci minimálně dvou poboček už brzy zaregistrují svou organizaci u Národní rady pro pracovně právní vztahy a dalších zhruba šest poboček má podobné plány. Celkem je jen na území Spojených států amerických 270 obchodů Applu.

Zaměstnanci nejsou spokojeni s výší svých mezd, které prý nedostačují na pokrytí stále rostoucích životních nákladů. Vydělávají od 17 do 30 dolarů za hodinu, záleží na pozici, ale i lokaci obchodu. Také dostávají 1000 až 2000 dolarů v akcích společnosti. Nespokojení zaměstnanci také poukazují na to, že zatímco Applu rostou zisky, jejich mzdy zůstávají stále stejné. Apple je – podle tržní kapitalizace – aktuálně nejhodnotnější firmou světa.

A co na to Apple? V minulosti se firma vyjádřila v tom smyslu, že situaci prošetří a že bere obavy zaměstnanců vážně. Ve skutečnosti ale prý prostřednictvím manažerů prodejen vyhrožuje zaměstnancům, kteří by se nějak zapojili do organizace odborů, snížením mzdy či odměn. Proto podle The Washington Post nespokojení zaměstnanci využívají ke komunikaci šifrované aplikace a mobilní telefony s Androidem. Bojí se odposlechů ze strany zaměstnavatele.