Letošní září bude klíčový pro populární aplikaci TikTok, která se utká s americkým ministerstvem spravedlnosti v soudní bitvě, jež rozhodne o možném zákazu aplikace ve Spojených státech. Americký odvolací soud pro District of Columbia naplánoval září jako termín pro ústní argumentaci ve dvou soudních případech, které se týkají zákona požadujícího prodej aplikace od společnosti ByteDance.

Společnost TikTok tvrdí, že nový zákon je v přímém rozporu s ústavními právy a navíc prohlásila, že prodej jejich americké divize není prakticky proveditelný. Dále zdůrazňuje, že již podnikla kroky ve spolupráci s americkou vládou k řešení obav týkajících se národní bezpečnosti, které nový zákon poukazuje.

Kromě samotné společnosti se proti zákonu postavila i skupina tvůrců obsahu na TikToku, kteří argumentují, že zákon porušuje jejich právo na svobodu projevu podle prvního dodatku americké ústavy. Zmínění tvůrci tvrdí, že zákaz by jim zabránil v používání platformy pro komunikaci a vyjádření.

Výsledek soudního řízení může ovlivnit nejen TikTok, ale nastavit precedent pro další technologické firmy čelící regulačním výzvám.