Pro všechny zapomnětlivce přichází oblíbená video platforma YouTube se zajímavou novinkou. Platforma zavádí inovativní funkci, která umožní vyhledávat skladby na základě pouhého broukání melodie. Jak to funguje? Stačí otevřít vyhledávací panel a jednoduše zabroukat či zazpívat kousek písně, kterou máte na mysli.

YouTube poté v reálném čase zpracuje vaši melodii a představí vám výsledky, které nejvíce odpovídají vašemu zpěvu. Nová aktualizace využívá pokročilé algoritmy rozpoznávání zvuku a strojového učení k identifikaci melodií a porovnání s databází skladeb na YouTube.

V oficiálním blogovém příspěvku se uvádí: ,,Experimentujeme s možností, aby lidé mohli na YouTube vyhledávat píseň zabroukáním nebo nahráním aktuálně hrané písně. Pokud jste součástí tohoto experimentu, můžete přepnout z hlasového vyhledávání YouTube na novou funkci vyhledávání písní a broukat nebo nahrávat hledanou píseň po dobu 3 a více sekund, aby byla píseň identifikována.

Je důležité poznamenat, že tato funkce je v současné době ve fázi testování a je dostupná jen pro omezený počet uživatelů s operačním systémem Android. YouTube plánuje postupné rozšíření pro širší veřejnost v blízké budoucnosti.

Tato funkce je obzvláště užitečná pro ty, kteří si pamatují melodii písně, ale zapomněli na její název nebo interpreta. Věřím, že se nás, kteří tuto novinku oceníme, jistě najde celá řada. Pakliže bude technologie fungovat spolehlivě, mohlo by jít o zajímavou konkurenci pro populární službu Shazam nebo obdobné aplikace.