Populární video platforma YouTube před nedávnem představila nový nástroj založený na umělé inteligenci, který umožňuje uživatelům tvořit skladby ve stylu známých umělců, jako jsou například Demi Lovato či John Legend. Tento nástroj, pojmenovaný Dream Track, dává lidem možnost skládat krátké hudební kousky podle vybrané nálady a textu.

I když výsledné skladby samozřejmě nemají stejnou kvalitu jako originály od zmíněných hvězd, lze je rozpoznat podle stylu daného umělce. Jako příklad lze uvést píseň inspirovanou Charliem Puthem, která připomíná jeho R&B popové hity a má text odpovídající žánru, i když je jednoduchý: „Miláčku, nemáme nic společného / Ale vím, že jsem to, co jsi chtěl.“

YouTube ve svém oficiálním blogovém příspěvku uvádí, že nástroj byl vytvořen pro testování a získávání zpětné vazby od umělců i fanoušků. Lyor Cohen, který v minulosti pracoval s umělci jako Run-DMC a Beastie Boys, zmínil, že tento experiment má zkoumat možnosti použití technologie k posílení vztahu mezi umělci, tvůrci a fanoušky.

Oznámení přišlo pouhý den poté, co video platforma oznámila, že začne upozorňovat na videa vytvořená s pomocí umělé inteligence. Google, který je majitelem YouTube, rovněž prohlásil, že umožní lidem požadovat odstranění videí, která používají AI k napodobení identifikovatelných osob. Na rozdíl od jiných AI nástrojů má Dream Track explicitní souhlas zúčastněných umělců. Ve světě však existují obavy z právních sporů spojených s AI nástroji využívajícími materiály chráněné autorskými právy.

Již v minulosti jsme vás například informovali o AI vytvořené skladbě, která napodobovala hlasy známých zpěváků Drake a The Weeknd. Dokonce byly nominovány na cenu Grammy, avšak později se dospělo k závěru, že se prestižní soutěže účastnit nemůže.