Letos v únoru přišel čínský kolos Xiaomi na trh se svým chytrým dveřním zámkem M20. Ten byl vybaven číselníkem, vestavěnou kamerou i NFC čipem pro autorizaci přiložením telefonu nebo jiného zařízení. Nyní ve své domovské zemi výrobce uvedl novou generaci zámku, která vychází v podobném kabátku, ale chlubí se řadou užitečných novinek.

I tentokrát má chytrý zámek černou barvu a v jeho horní části najdeme zvonek a číselník. Bohužel, kamera patrně schází. Co ale zní velmi lákavě, je tišší samozavírací mechanismus, který pracuje se speciálním systémem pro odhlučnění. Technologie, plně vyvinutá společností Xiaomi, vytváří při zavírání dveří o 12 dB méně hluku, při otevírání se pak bavíme o 13 dB.

Xiaomi Smart Door Lock 2 pracuje hned s několika různými možnostmi odemčení. Když pomineme „nudné“ zadání číselného kódu nebo použití klasického klíče, do svého domu se můžete opět dostat pomocí NFC/Bluetooth nebo speciální autorizací, vlastníte-li Xiaomi telefon či chytré hodinky.

K dispozici je také promakaná čtečka otisků, pracující s umělou inteligencí, jejíž identifikační proces zabere méně než 0,5 sekundy. Xiaomi navíc uvádí, že na otevření dveří po zadání špatného prstu je šance menší než 0,001 % a váš vlastní otisk může být zamítnut v méně než 0,52 % případů.

Pro dodatečnou bezpečnost nechybí funkce pro zadání „nouzového otisku“ – kdyby vás útočník přinutil dveře otevřít, po přiložení přednastaveného prstu se odešle tiché upozornění na vámi zvolený chytrý telefon. Jednotlivá data (kromě otisků třeba hesla) se pak ukládají lokálně a jsou šifrována pomocí bezpečnostního čipu MIJIA.

Zámek Xiaomi Smart Door Lock 2 dokáže na jedno nabití vydržet až dvanáct měsíců a pracovat je schopen v teplotním rozmezí od -25 do 55 °C.

KOLIK XIAOMI SMART DOOR LOCK 2 STOJÍ?

Co se týče ceny, v Číně vyjde nový chytrý zámek na 1 299 jüanů (v přepočtu 4 950 Kč včetně DPH) v rámci předprodeje, po skončení bude stát 1 399 jüanů (v přepočtu 5 300 Kč včetně DPH).