Ačkoliv jsme s tím na základě jeho předešlých příspěvků nepočítali, generální ředitel Xiaomi Lei Jun se během včerejší prezentace rozhodl světu detailněji představit své první elektromobilySU7 a SU7 Max. Přestože je čínský technologický kolos na trhu s elektrickými vozy naprostým nováčkem, už nyní má vizi dohnat velikány, jako jsou Porsche nebo Tesla.

První auta od Xiaomi mají moderní design, kterým připomínají sportovní vozidla. Na trh se během následujících měsíců dostanou ve třech barvách, a to Aqua Blue (modrá), Mineral Gray (šedá) a Verdant Green (zelená).

Co se specifikací týče, model Xiaomi SU7 pracuje s pohonem na zadní dvě kola. Zrychlení z nuly na 100 km/h je schopen vykonat za 5,28 sekundy a maximálně může dosáhnout rychlosti 210 km/h. Pro elektromobily je klíčový také dojezd, jenž v případě levnějšího z vozů činí až 668 km. Tesla Model S, pro srovnání, na jedno nabití ujede až 650 km.

Xiaomi SU7 Max je na tom pochopitelně výrazně lépe. Pyšní se silnějším motorem, který pohání všechna čtyři kola, a z nuly je rychlosti 100 km/h schopno dosáhnout během 2,78 sekundy. Jako nejvyšší rychlost pak v jeho případě označujeme hodnotu 265 km/h. I dojezd se výrazně zvednul, a to až na 800 km.

Šéf Xiaomi vidí v elektromobilovém průmyslu budoucnost, a to i díky pokročilým trendům, jako je například autonomní řízení. Elektrická auta od Xiaomi budou nabízet technologii Pilot, jež spoléhán na pokročilou hardwarovou výbavu vozidla a precizní umělou inteligenci. Autonomní řízení vozů Xiaomi má být v odvětví špičkové, uvedl podle agentury Reuters Lei Jun. Benefitem má být také zasazení aut do ekosystému HyperOS.

Dle dřívějších zpráv mělo Xiaomi do vývoje prvních elektrických aut investovat asi 10 miliard jüanů, v přepočtu tedy více než 30 miliard korun. Lei Jun přitom věří, že se investice a veškeré úsilí zúročí a dřív nebo později přinesou své ovoce.

„Tvrdou prací v příštích 15 až 20 letech se staneme jedním z pěti největších výrobců automobilů na světě a budeme usilovat o pozvednutí celého čínského automobilového průmyslu,“ prohlásil během konference. Součástí plánů je vytvořit „auto snů“, které bude srovnatelné s vozidly od značek Porsche a Tesla.

Co se ceny týče, konkrétní částky jsme se nedozvěděli, avšak Lei Jun dopředu avizoval, že vozidla budou „trochu dražší“. O cenách si ale podle něj každý bude myslet, že odpovídají výbavě.