Xiaomi představovalo svůj vlajkový smartphone Xiaomi 13 Ultra jako naprostou špičku mezi fotomobily, nicméně testeři ze známého serveru DxOMark na něj mají zcela odlišný pohled. Nutné je říct, že jej přímo neshazují, avšak je na uváženou, zda není 14. místo na telefon tohoto typu trochu slabota.

Xiaomi 13 Ultra získalo dohromady 140 bodů, což jej dává na 14. místo spolu se Samsung Galaxy S23 Ultra, Google Pixel 7 a Vivo X90 Pro+. Lépe se překvapivě umístil jak Xiaomi Mi 11 Ultra z března roku 2021, tak i Huawei P50 Pro nebo téměř dva roky staré iPhony 13 Pro a Pro Max.

Vlajka od Xiaomi, která se již brzy rozšíří na globální trhy, má fotoaparáty vyvíjené německou společností Leica. Umístěné jsou ve výrazném zadním fotomodulu a všechny využívají 50Mpx rozlišení. Hlavní snímač o 1palcové velikosti doprovází ultra širokoúhlá kamera a dvojice teleobjektivů.

Podrobnější specifikace fotoaparátů:

  • Hlavní fotoaparát: 50Mpx 1" snímač, 1,6μm pixely, objektivy se světelností f/1,9 a f/4,0, AF, OIS
  • Ultra širokoúhlá kamera: 50Mpx snímač 1/2,51″, objektiv se světelností f/1,8
  • První teleobjektiv: 50 MP snímač 1/2,51″, objektiv se světelností f/1,8 ekvivalentní k 75mm
  • Druhý teleobjektiv: MP snímač 1/2,51″, objektiv se světelností f/3,0, ekvivalentní ke 120mm

Teď už se ale pojďme podívat na samotné výsledky. DxOMark klasicky vypisuje jak pozitiva, tak i negativa fotovýbavy. Do první škatulky testeři zařadili například konzistentní kvalitu obrazu v celém rozsahu zoomu, neutrální vyvážení bílé, široký dynamický rozsah nebo plynulé a přesné zaostřování videa.

Recenzenti překvapivě vytkli například zpoždění mezi stisknutím spouště a zachycením snímku, jehož údajná krátká doba byla jedním z lákadel, které Xiaomi při prvotním představení předkládalo. Dále v kolonce nevýhod uvádí přesycené barvy ve venkovních podmínkách, takzvaný halo efekt nebo občasné artefakty u pohyblivých prvků ve videích.

„V režimu fotografování si Xiaomi 13 Ultra vedl obzvláště dobře při slabém osvětlení, s vynikající expozicí a barevným podáním, a patří mezi nejlepší zařízení pro tyto světelné podmínky. Na rozdíl od mnoha přímých konkurentů, kteří mají tendenci přeostřovat detaily, bylo vykreslení textur a detailů velmi přirozené. Na druhou stranu jsme zaznamenali také určitou kompresi tónů ve vysoce kontrastních scénách, což často vedlo k vymytým snímkům a celkově nepřirozenému vzhledu. To je něco, s čím jsme se již dříve setkali u jiných zařízení Xiaomi,“ vysvětluje DxOMark.

Co se pak týče schopnosti pořizovat videa, testeři uznali, že jde znát posun ve srovnání s dříve uvedeným Xiaomi 13 Pro v oblasti automatického ostření. „Zaznamenali jsme však určité problémy s barevnými a expozičními přechody při změnách scény a také některé artefakty integrity scény u pohybujících se objektů,“ tvrdí.