Čínský velikán Xiaomi v prosinci loňského roku odhalil očekávanou vlajkovou řadu smartphonů Xiaomi 13, která by měla být brzy obohacena ještě o jeden kousek pro ty nejnáročnější. Aktuálně vydané telefony jsou zatím dostupné jen v Číně, což se ale již brzy změní.

Stejně jako ostatní výrobci i Xiaomi bude mít koncem února perné období. Proběhne totiž důležitá konference MWC 2023, na níž budou odhaleny nejrůznější smartphony a pravděpodobně i jejich příslušenství. Xiaomi si pro tuto akci nachystalo globální debut své vlajky Xiaomi 13 Pro, který konkrétně proběhne 26. února v 17:00 našeho času.

Momentálně je otázka, zda bude součástí prezentace také celosvětové uvedení levnějšího kousku Xiaomi 13, protože o této informaci se výrobce v tiskové zprávě, kterou obdržel server GSMArena, nezmínil. Renomovaný leaker billbil-kun je o tom ale přesvědčen a uvádí i francouzské ceny obou kousků:

  • Xiaomi 13 v černé/zelené/bílé barvě s 256GB úložištěm: 999 eur (23 700 Kč v přepočtu)
  • Xiaomi 13 Pro v černé/bílé barvě a 256GB úložištěm: 1 299 eur (30 900 Kč v přepočtu).

Jedním z hlavních lákadel telefonu Xiaomi 13 Pro je rychlý čipset Snapdragon 8 Gen 2. Výkonu navíc přispívá i využití paměťových technologií LPDDR5X a UFS 4.0, jež dosahují i lepší energetické efektivity než jejich předešlé verze. Na zadní straně mobilu najdeme trojici fotoaparátů, které Xiaomi vyvinulo spolu se společností Leica. Všechny jsou přitom 50Mpx (jak ten hlavní, tak i ultra širokoúhlý a teleobjektiv). Další detaily si můžete přečíst v samostatném článku.