Portál WABetaInfo před nedávnem vydal zprávu, kde uvádí, že nová beta verze komunikační platformy WhatsApp pro operační systém Android s označením 2.23.19.8 obsahuje novou obrazovku s názvem Third-party chats (konverzace třetích stran). Ačkoliv je zatím nefunkční, objev naznačuje, že společnost pracuje na rozšíření kompatibility své aplikace s dalšími platformami. Toto odhalení přichází v době, kdy se technologický sektor v Evropě připravuje na nové regulace.

Evropská komise nedávno potvrdila, že Meta, mateřská společnost WhatsAppu, spadá pod definici gatekeeper podle nového Evropského zákona o digitálních trzích (DMA). Tento zákon, který má vstoupit v platnost v březnu následujícího roku, klade na takové společnosti řadu požadavků. Jedním z hlavních cílů DMA je zajistit, aby velké technologické platformy, které dominují trhu, nezneužívaly své postavení k omezení konkurence nebo k nastavování nespravedlivých podmínek pro uživatele a vývojáře.

DMA klade důraz na spolupráci komunikačního softwaru, což znamená, že aplikace jako WhatsApp by měly být schopny komunikovat s aplikacemi třetích stran. To by mohlo znamenat, že uživatelé WhatsAppu by mohli v budoucnu posílat zprávy uživatelům jiných aplikací a naopak.

Kromě toho DMA stanovuje, že firmy typu Microsoft nebo Google, by měly umožnit uživatelům odstranit aplikace, které jsou na zařízení předinstalovány, a také nakupovat aplikace v alternativních obchodech mimo ty tradiční, jako je App Store nebo Google Play.

Interoperabilita s dalšími komunikačními službami je jednou z výraznějších změn, které Meta pro WhatsApp v současné době připravuje. Nedávno jsme vás například informovali o chystané změně designu, který se má chytit moderních trendů.