Externí disky už za svou existenci ušly značný kus cesty. A snad až na přítomnost kabelu a jejich hezčí vizáž byste od těch klasických interních tak velký rozdíl nerozeznali. Už neplatí, že jsou zákonitě rychlejší nebo že nabízejí větší kapacitu. Občas ale přece jenom potřebujete sáhnout spíše po disku, který se prezentuje trochu jinými věcmi. A přesně takovým je tento od Western Digital s trochu nekonvenčním jménem My Passport.

Než se dostaneme k samotným vnitřnostem, tak se rozhodně musí zmínit vzhled. WD My Passport je totiž malý. S klidem ho udržíte v dlani ruky, a hlavně není problém ho strčit do kapsy kalhot. Alespoň těch pánských. A s velikostí 107 mm na délku, 75 mm na šířku a 11 mm na hloubku se není ani čemu divit, přičemž ho s váhou 120 gramů ani nebudete vnímat. Existuje navíc ve třech barevných provedeních, a to světlé modré, světle červené a černé, respektive tmavě šedé. Jedna polovina je přitom oseta mírnými vroubky a druhá je hladká, takže i na pohled jde o pěknou malou krabičku, která působí moderně.

Teď ale k tomu vážně důležitému, a to jsou jeho vnitřnosti a specifikace. Disk do svého počítače zapojujete pomocí USB-A na USB-B Micro kabelu samozřejmě s rozhraním USB 3.2 Gen 1. To má za efekt především dobrou kompatibilitu. Avšak v důsledku toho, že jde o HDD, nikoliv SSD, ne úplně bleskovou rychlost. Ta přenosová je při kopírování z nebo do disku kolem 100 až 110 MB/s. Pro běžné účely jde ale o více než dostačující rychlost. Obzvlášť v kombinaci s úložným prostorem, kde se My Passport také nemá za co stydět. Samotný disk totiž můžete koupit ve verzích nabízející jedno, dvě, čtyři nebo dokonce pět terabytů. A to za celkem přívětivou cenu. 2TB verze, kterou jsme konkrétně dostali na odzkoušení, seženete za více než slušných 2000 Kč. 5TB verze je pak k dostání za ještě lépe vypadajících 3500 Kč.

Pokud ale nejde o nejrychlejší disk pod sluncem, tak proč byste o něj vůbec měli mít zájem, ptáte se? Odpověď je docela jednoduchá – ochrana dat. A to jak před útočníky, tak před poškozením. Po nastavení hesla se totiž bez jeho opětovného zadání například na jiném počítači do disku zkrátka nedostanete. Windows téměř ani nerozezná jeho existenci, natož aby s ním byl jakkoliv schopný pracovat. Běžnými metodami nejde disk bez zadání hesla ani zformátovat. Takže pokud vám jde o bezpečí dat před cizími prsty, tak to 256bitová AES ochrana a hardwarové šifrování zajišťuje více než skvěle. Heslo ale samozřejmě používat nemusíte.

Čím se také WD My Passport dokáže od svých kolegů odlišit, je například automatická záloha dat. Přímo na disku je k dispozici instalační soubor pro WD Discovery, jakýsi váš středový bod pro všechnu práci s diskem. Můžete si nastavit hesla, automatická odemykání, i doinstalovat další součásti. Včetně WD Backup k nastavení automatické zálohy dat, například vašich dokumentů, nebo WD Drive Utilities, pomocí kterého můžete rychle zkontrolovat zdraví disku, jeho jméno nebo ho bezpečně zformátovat.

WD My Passport je tedy celkem specifickým diskem určeným především pro zálohu dat nebo jejich jednoduché přenášení ve velkém počtu. Nabízí skvělou ochranu i možnost automatické zálohy, takže by se vaše data neměla nikdy ztratit ani dostat do špatných rukou. A díky opravdu minimální instalaci – vlastně jenom zapojíte a máte vyhráno – ho dokážou využít znalí uživatelé i naprostí lajci.