Nové záběry z teleskopu Jamese Webba ukazují další milník, který stroj pokořil. Jeho selfie ukazuje všech osmnáct zrcadel sehraných tak, aby vytvořila jedno velké, které teleskopu umožní vidět do dalekých hloubek vesmíru. Mezi fotkami jsou ale i záběry jedné hvězdy.

Od chvíle, kdy stroj dorazil na svou plánovanou oběžnou dráhu kolem Slunce, se jeho zrcadla zaměřila na izolovanou hvězdu HD 84406. Celkem bylo pořízeno osmnáct obrázků této hvězdy, každý z jednoho ze zrcadel. Po poskládání obrázků na nich nebyla jen samotná hvězda, ale i vzdálené galaxie za ní.

Ono selfie ukazuje všech osmnáct zrcadel sbírajících světlo ze stejné hvězdy; to znamená, že jsou správně natočená. V tomto stavu bude v budoucnu možné sledovat obrázky částí vesmíru vzdálených až 13,6 miliardy světelných let.

Teleskop se bude nadále chystat na začátek opravdové vědecké práce; týmu ještě chybí seřídit řadu nástrojů a senzorů, kterými stroj disponuje. Jde třeba o blízký infračervený spektrograf, přístroj pro střední infračervenou oblast, blízký infračervený zobrazovač a bezštěrbinový spektrograf.

Tento nastavovací proces by mohl být hotov v květnu/máji a vědci by tak mohli začít Webbův teleskop používat k výzkumné práci. V létě by tak mohly být zveřejněny první vědecké záběry a data.