iOS nebo Android? Otázka stará jako chytré telefony samotné. Jasná odpověď samozřejmě neexistuje. Každá platforma má něco do sebe. Kromě systémů samotných se většinou bodem bujarých rozhovorů příznivců jednotlivých firem stávají technické parametry jednotlivých zařízení. Ani zde není jasná odpověď.

Člověk by čekal, že tato nevraživost vládne pouze mezi běžnými uživateli, zatímco firmy samotné spolu vedou čilé obchodní vztahy. Dle výpovědi dvou bývalých zaměstnanců jablečného giganta jsou však vztahy těchto dvou firem i na pracovní úrovni stále na bodu mrazu. Jeden z nich je dokonce přirovnal ke „skryté válce“.

Dle jejich vyjádření spolu firmy dlouhodobě nenacházejí společnou řeč ve čtyřech oblastech. První z nich mají být mapy. Google své řešení uvedl už v roce 2005 a zaznamenal s ním prakticky okamžitý úspěch. V roce 2008 následovala aplikace pro Android a v roce 2012 společně s uvedením Apple Maps byla uvedena aplikace pro iOS. Apple však nikdy se svým vlastním řešením neprorazil tolik, jak by si představoval, a to ani na své vlastní platformě.

Dle nepotvrzených úniků vznikly mapy od Applu proto, že Google nebyl ochoten uvolnit funkci navigace „krok za krokem“, kterou nabízel kromě Androidu také pro iPhony. Co si o tom myslíte už nechám na vás.

Druhou oblastí má být vyhledávání. V této oblasti je Google naprosto oprávněně považován za nedotknutelného. Apple se ale i tak nevzdává. Od roku 2015 pracuje na AppleBotovi což je vyhledávací engine, který ale využívá pouze Siri a Spotlight. Údajně však uvažuje i o plnohodnotném konkurentovi pro řešení od Googlu. Určitě tomu tak bylo minimálně do konce roku 2022, kdy několik klíčových zaměstnanců pracujících na tomto projektu odešlo právě do Googlu. V tomto případě se zhoršení vztahů mezi firmami nemůžeme divit.

Hlavními body sporů má údajně být kopírování iOS ze strany Googlu a úspěchy jednotlivých firem v oblasti reklamy. Z toho samozřejmě plynou také obrovské zisky, které jsou v korporátní kultuře nadnárodních firem na prvním místě. Spory těchto dvou společností jsou veřejně známé a ve spoustě případů i pochopitelné. Přece jen se jedná o pionýry ve svých oborech. O to zajímavější je slyšet pohled lidí přímo od zdroje, jako v tomto případě. Co si o této odvěké rivalitě myslíte vy?