Ve snaze zvýšit bezpečnost a ochranu kritické infrastruktury byla nedávno zřízena vládní bezpečnostní rada pro umělou inteligenci. Podle informací ze zpravodajského portálu The Wall Street Journal se k radě připojili přední lídři z technologického sektoru, včetně Sam Altmana z OpenAI, Satyi Nadelly z Microsoftu, Sundara Pichaiho z Alphabet, Jensen Huang z Nvidie, Kathy Warden z Northrop Grumman a Ed Bastian z Delty.

Iniciativa je reakcí na výkonné nařízení Bidenovy administrativy, které nařizuje regulaci vývoje a nasazení AI technologií. Rada, která sestává z expertů ze soukromého sektoru a vládních představitelů, má za úkol radit ministrovi pro vnitřní bezpečnost. Jejich spolupráce má přinést návrhy, jak energetické sítě, dopravní služby a výrobní závody mohou chránit své systémy před potenciálními hrozbami spojenými s AI.

Ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas vyjádřil naději, že rada pomůže zlepšit využití AI v kritické infrastruktuře, jako je urychlení diagnostiky nemocí či detekce anomálií v elektrárnách. Přesto vznikají otázky ohledně potenciálního konfliktu zájmů mezi členy rady a jejich společnostmi.