Google teď vydal důležitou aktualizaci pro operační systém Android, který pohání přes 70 % chytrých telefonů. Konkrétně se novinka týká Android Runtime (ART). Tato část systému se stará o spouštění aplikací a společně s jejím čerstvým updatem má právě ono spouštění zabrat výrazně méně času.

Jak moc výrazně? Jít má až o 30% posun, ale záleží pochopitelně na typu telefonu. Až o 20 sekund se pak zrychlí načítání systému po jeho restartování, opět bude pochopitelně záležet na specifickém zařízení telefonu. Aktualizaci Google distribuuje prostřednictvím Google Play, instaluje se tak automaticky. Dostupná bude ale pouze pro Android 12 a novější.

A co že to ART vlastně je? Takto ho popsal Google: ART je základem operačního systému Android. Poskytuje základní rozhraní API, na které se spoléhají všechny aplikace a většina služeb operačního systému. Jazyk Java i Kotlin jsou kompilovány do bajtkódu, který ART spouští.“

Google v blogovém příspěvku také píše, že plánuje podobnou aktualizaci vydat i pro odlehčený systém Android Go, na kterém běží levné smartphony. Verze ART 13 už by na všech způsobilých zařízeních být měla, následující verze ART 14 na ně pak společně s dalšími vylepšeními zamíří „v příštích měsících“.