Na červnové konferenci WWDC jsme se dočkali roky vyhlíženého uvedení prvního headsetu od Applu. Vision Pro má dorazit v následujícím roce se šíleně vysokou cenovkou čítající 3 499 dolarů ve Spojených státech. Nicméně, má to částečné opodstatnění. Cupertinský gigant totiž bude lákat na vynikající hardwarovou výbavu a možná ještě lepší softwarové funkce. I když, po té „programové“ stránce to ve skutečnosti nemusí být tak šťastné.

Apple během prezentace představil řadu klíčových funkcí, na kterých roky pracoval, a popravdě, vypadají naprosto úžasně. Některé pasáže z ukázek systému visionOS se zdály být jako prohlídka světa z budoucnosti a zdálo se, že výrobce iPhonů myslel úplně na všechno. Nicméně, pro úspěch Vision Pro bude klíčová i podpora od vývojářů třetích stran, se kterou to aktuálně nevypadá bůhvíjak dobře.

Vision Pro bude při vydání využívat tři různé typy aplikací. Kromě těch, které budou od základu navržené pro visionOS a práci s virtuální či rozšířenou realitou, budou k dispozici i appky pro iPad s dodatečnou optimalizací nebo nijak nezměněné programy z iPadů a iPhonů. Ty budou běžet jako okno ve visionOS a vývojáři s nimi nebudou muset mít žádnou práci navíc.

Informace přináší známý insider Mark Gurman prostřednictvím nového vydání svého týdeníku Power On, kde se také blíže vyjádřil k současnému stavu vývoje aplikací. Podle toho, co se dozvěděl tentokrát, může Applu reálně hrozit fiasko způsobené nedostatkem služeb v obchodě s aplikacemi.

Vývojářům se totiž do tvorby moc pouštět nechce, a to kvůli slabým vyhlídkám pro uživatelskou základnu. Strach z nízké poptávky je zapříčiněn zejména extrémní cenou, a pakliže bude headset skutečně využívat málo lidí, nemusí mít pro vývojáře vůbec smysl aplikace tvořit.

Gurman ale zmiňuje také lepší stranu mince. Podle něj nemá být s převodem aplikací na visionOS žádný velký boj, co se týče složitosti. Ve finále to nemusí s nabídkou služeb pro novou AR/VR soupravu skončit tak špatně jako v případě Apple TV, popřípadě Apple Watch.