S roční pravidelností Apple vydal dnes oficiálně novou verzi svého operačního systému macOS 12 s názvem Monterey. Název je inspirován zálivem Monterey Bay, který se nachází v Tichém oceánu na pobřeží amerického státu Kalifornie.

Operační systém byl představen 7. června 2021 a od července nás Appe začal zásobit beta verzemi. Jeho předchůdcem je macOS Big Sur, který je jakýmsi designovým milníkem. Design byl totiž výrazně přepracován a je tak více podobený iOS iPhonů či iPadOS. Mně osobně se tahle změna líbila, byl to takový svěží krok ke změně. Designové rozdíly mezi verzí Big Sur a verzí Monterey jsou dá se říct minimální, ale něco se nalézt dá. Kromě kosmetických změn nalezneme i samotné aktualizace Apple softwaru.

SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY

Podpora nové verze macOS Monterey má samozřejmě zastoupení i ve starších počítačích a noteboocích Apple:

  • iMac - konec roku 2015 a novější
  • Mac Pro - konec roku 2013 a novější
  • iMac Pro - 2017 a novější
  • Mac mini - konec roku 2014 a novější
  • MacBook Air - začátek roku 2015 a novější
  • MacBook - začátek roku 2016 a novější

INTERNETOVÝ PROHLÍŽEČ SAFARI

Safari se dostalo velkého přepracování. Zobrazení lišty panelů je nově přesunut k pozici adresnímu řádku. Lépe to splyne s pozadím a lišta je pak kompaktnější. Skupiny záložek se synchronizují na všech vašich zařízení a lze je sdílet, možností je i sdílení přes aplikaci Mail. Safari se může pyšnit, že jde o jednoho z nejrychlejších internetových prohlížečů na světě.

Pokud vám nové zobrazení panelů nebude vyhovovat a raději byste uvítali staré, nevadí, lze to vrátit. Klikněte na Safari > Předvolby... > zvolte kartu Panely a hned na začátku máte možnost přepnutí na starý vzhled panelů.

UNIVERZÁLNÍ OVLÁDÁNÍ

Univerzální ovládání má asi jednu z největších aktualizacích. Díky ní totiž můžete používat svou myš, trackpad či klávesnici na více Mac počítačích najednou nebo také na iPadu pro přesun obsahu mezi zařízeními. Nově je též k dispozici možnost AirPlay to Mac pro AirPlay hraní filmů, her, přehrávání fotografií z dalšího iPhonu nebo iPadu do Macu. Navíc lze Mac použít i jako reproduktor pro zvuk ve více místnostech.

FACETIME

FaceTime nově podporuje prostorový zvuk! Hlasy pak zní, jako by přicházely z místa, kde je osoba umístěna na obrazovce. K tomu je k dispozici funkce Voice Isolation, ta potlačuje hluk v pozadí. K dispozici je i režim Wide Spectrum zvuku pro případ, že je v místnosti více účastníků hovoru. Portrétový režim rozmaže pozadí za vámi, podobně jako u fotografování v iPhonu.

ZKRATKY

Aplikace Zkratky se na macOS Monterey rozšiřuje z iOS, takže všechny vaše zkratky na iPhone budou dostupné i na Macu. Sám Apple navrhl celou galerii předpřipravených možností zkratek. Aplikace Zkratky je integrována v celém novém macOS pro spouštění zkratek z panelu nabídek, Spotlight, Finderu, Siri (pokud využíváte) a další.

REŽIM SOUSTŘEDĚNÍ

Režim soustředění vám pomáhá koncentrovat se na rozdělanou práci nebo ztlumit informační tok. Volba správného režimu k vám pustí jen taková oznámení, která vás zrovna zajímají. Výběr je možný už navržených režimů soustředění, nebo si můžete vytvořit vlastní. Nastavení režimu na jedno zařízení se synchronizuje mezi všemi zařízeními.

POZNÁMKY

Změn se dočkala i aplikace Poznámky. Nově přibyla možnost tzv. Rychlé poznámky pro zapisování poznámek v jakékoliv aplikaci či návštěvě internetových stránek. Rychlá poznámka podporuje odkazy z různých aplikací. V úplně novém zobrazení Aktivita je vidět, co do sdílené poznámky přidali případně ostatní v rámci sdílení. Členy sdílených poznámek můžete upozorňovat pomocí zmínek. Stačí do poznámky napsat něčí jméno a dotyčný dostane oznámení.

OCHRANA SOUKROMÍ

Vědět, jak máte chráněné soukromí, je dneska důležitější než kdy předtím. Máte tak lepší přehled o tom, jak a kdy aplikace používají mikrofon počítače.

Ukazatel nahrávání

V Ovládacím centru zjistíte, které aplikace přistupují k mikrofonu. Kdykoli nějaká aplikace používá mikrofon, na obrazovce uvidíte nový ukazatel.

ICLOUD+

Apple zároveň představil s novým operačním systémem i nadstavbu služby iCloud, jde o iCloud+. Díky kterému získáte nejen větší úložiště v cloudu, ale i funkce v podobě „soukromého přenosu“, „skrýt můj e-mail“ anebo „mail na vlastní doméně“.

Soukromý přenos

Tato funkce je prozatím v beta verzi. Soukromý přenos přes iCloud chrání vaše soukromí na internetu. Skrývá vaši IP adresu a informace o vašem prohlížení webových stránek v Safari. Chrání nešifrované přenosy vašich dat po internetu, takže nikdo (ani sám Apple) nezjistí, kdo jste a které stránky navštěvujete.

Skrýt můj e-mail

Svou e-mailovou adresu udržujete soukromou tím, že si vytvoříte jedinečné a náhodné adresy, které budou přeposílat e-maily do vaší osobní schránky a které můžete kdykoliv smazat.

Vlastní emailová doména

Používejte iCloud Mail k odesílání a přijímání e-mailů prostřednictvím až pěti vlastních domén.

KDE NOVÝ MACOS MONTEREY STÁHNOUT?

Nový macOS Monterey stáhnete prostřednictvím aplikace App Store nebo prostřednictvím Aktualizace softwaru, který naleznete v Předvolbách systému ve svém Mac počítači.