Výrobci výkonných počítačů mají problém. V Kalifornii a několika dalších státech USA začaly nedávno platit nové předpisy. Ty omezují spotřebu energie pro počítače.

Kalifornská energetická komise od 1. 7. letošního roku stanovila, že osobní počítače nesmějí spotřebovat více než 50 kilowatthodin za rok. První verze tohoto předpisu byla zavedena již na konci roku 2019, nyní ale byl limit snížen a týká se nejen stolních počítačů, ale také mobilních herních systémů.

Kvůli novým předpisům si zákazníci dotčených států nemohou koupit například model Alienware Aurora Ryzen Edition R10. Když si ho chce koupit někdo z Kalifornie, Colorada, Havaje, Oregonu, Vermontu nebo Washingtonu, tak na hlavních stránkách uvidí zprávu, že prodej byl zrušen. Podle společnosti Dell se nové nařízení týká pouze vybraných konfigurací Alienware Aurora R10 a R12.

Přečtěte si také: Opravitelný Framework Laptop ukazuje, jak mají vypadat notebooky

Alienware Aurora Ryzen Edition v dokumentu uvádí spotřebu energie při krátkém běhu 66,29 wattů a 563,01 wattů při zátěži.

Další problémy se očekávají v prosinci letošního roku. To budou do skupiny nového předpisu zařazeny notebooky s více obrazovkami, cyklické notebooky a monitory s vysokou obnovovací frekvencí.

Asociace polovodičového průmyslu v roce 2015 dospěla k závěru, že počítačová výpočetní technika má začít vykazovat energetické ztráty v roce 2040. V tomto roce má dojít k překročení světové kapacity vyrobené energie.

„Celková spotřeba energie pro výpočetní techniku určenou pro všeobecné účely exponenciálně roste a přibližně každé tři roky se zdvojnásobuje, zatímco celosvětová produkce energie se vyznačuje lineárním růstem, přibližně o 2 % ročně,“ upozorňuje Asociace.